Nuclei Technology, Penyedia IP Pemproses RISC-V Menerima Pembiayaan Baru

Nuclei Technology, penyedia IP pemproses RISC-V dan penyelesaian keseluruhan yang berkaitan, mengumumkan pada 18 Ogos bahawa ia telah menyelesaikan pusingan pembiayaan baru dengan jumlah ratusan juta yuan. Pusingan ini diketuai oleh Legendary Capital, diikuti oleh Fortune Light, Shougang Fund, Xiamen C&D Emerging Industry Equity Investment Co., Ltd., Shanghai STVC Group, Precision Capital, Tianci Capital Management Group, Chengye Investment, dll.

Pemegang saham sedia ada CETC Core Technology R&D Fund, Sunic Capita, Beijing Zhongguancun Xinchuang IC Design Industry Investment Fund (L.P.), Hubei Xiaomi Changjiang Industry Investment Fund Management Co., Ltd., dan BlueRun Ventures juga menyertai pelaburan tersebut.

Ditubuhkan pada tahun 2018, Core Technology adalah salah satu syarikat domestik pertama yang membina ekosistem aplikasi berdasarkan seni bina arahan terbuka RISC-V. Ia juga berada di barisan hadapan dalam aplikasi perindustrian. Berdasarkan seni bina RISC-V, syarikat telah mengembangkan pelbagai rangkaian produk IP CPU dan penyelesaian perisian dan perkakasan yang berkaitan yang melibatkan komunikasi 5G, kawalan industri, kecerdasan buatan, elektronik automotif, Internet of Things, penyimpanan, MCU, keselamatan rangkaian dan bidang lain.

Hu Zhenbo, pengasas, ketua dan CTO Teknologi Nuklear, mengatakan bahawa pasaran IP semikonduktor global semasa masih dikuasai oleh pengeluar asing utama. Teknologi IP asas, terutamanya IP teras utama seperti CPU, selalu menjadi salah satu kelemahan dalam pengembangan industri semikonduktor China.

Teknologi Nuklear selalu menggabungkan penyelidikan dan pengembangan produk dengan permintaan pasaran yang sebenarnya, dan secara metodis menyedari ciri keselamatan dan keselamatan fungsional CPU.

Syarikat itu merebut peluang sejarah pembangunan awal RISC-V di China. Ia menegaskan penyelidikan dan pengembangan tempatan dan bebas dari awal, dan dengan cepat mengumpulkan perpustakaan IP canggih dalam tiga tahun. Kini, ia dapat menawarkan produk buatan China yang terbuka sepenuhnya kepada pelanggan China.

Lihat juga:Pembuat cip LED mikro Stan Technology menerima beberapa pusingan pembiayaan

Pasukan R&Dnya mempunyai latar belakang industri syarikat semikonduktor terkenal di peringkat antarabangsa seperti Synopsys, Marvell, Intel, dan kakitangan R&D menyumbang 84%. Pengasas Hu Zhenbo dan Ketua Pegawai Eksekutif Peng Jianying sebelum ini bekerja di syarikat seperti Synopsys dan Marvell. Mereka memimpin pasukan untuk mengembangkan pelbagai IP atau cip CPU berprestasi tinggi dan berkuasa rendah.

Sejak penubuhannya, SMIC telah memberi kuasa kepada lebih daripada 100 pelanggan untuk menggunakan produk IP CPU RISC-V, dan telah menjalin kerjasama mendalam dengan China Mobile, Gigadevice, VeriSilicon, Amlogic dan syarikat lain.