NIO merancang untuk membina kemudahan pengecasan dan pertukaran bateri di Hungary

Pengilang kenderaan tenaga baru NIO merancang untuk membina stesen pertukaran bateri/kilang pengeluaran cerucuk pengisian di Hungary untuk menyokong pengembangan perniagaan syarikat di pasaran EropahCailian PressDilaporkan pada hari Khamis. Dari memperluas pengambilan pekerja hingga menyesuaikan struktur organisasi hingga melabur di kilang Hungaria, NIO memperluas kehadirannya di Eropah.

“Infrastruktur didahulukan.” Walaupun berita itu tidak disahkan oleh syarikat itu, orang dalam berkata pada 2 Jun bahawa tindakan NIO di Hungary adalah untuk memenuhi “keperluan untuk membina stesen pertukaran bateri di Eropah.”

NIO baru-baru ini menyiarkan beberapa iklan pekerjaan di LinkedIn yang menunjukkan pembukaan pekerjaan di Budapest, Hungary. Pengambilan pekerja menunjukkan bahawa pembuat kereta elektrik memasuki pasaran Hungary.

Lihat juga:NIO merekrut bakat untuk pekerjaan pembuatan luar negara

Rangkaian pengambilan pekerja melibatkan pelbagai jawatan dalam pengeluaran, teknologi, dan kewangan. Secara khusus, catatan yang ditujukan kepada pengurus kilang berbunyi, “Ketika produk tenaga tambahan NIO (stesen pertukaran bateri/tiang pengisian) memasuki pasaran EU, kami mencari pengurus kilang untuk bekerjasama dengan pasukan NIO China untuk mendirikan kilang di EU”.

Maklumat pengambilan juga menunjukkan bahawa tanggungjawab pekerjaan utama kedudukan ini termasuk mengatur dan mengawasi pembinaan kilang baru dalam jangka pendek, dan kemudian bertanggungjawab untuk operasi harian dan pengurusan kilang apabila siap. Iklan pekerjaan terkini ini menekankan bahawa laporan kedudukan kepada pengurus besar Bahagian Ibu Pejabat NIO China.

Hanya satu hari yang lalu, NIO dilaporkan menyusun struktur organisasi pembangunan perniagaannya di Eropah. Dokumen dalaman menunjukkan bahawa Chen Chen, ketua pembangunan perniagaan Eropah NIO, dan pengurus besar lain dari bahagian Eropah syarikat itu, mula melaporkan kepada pengasas dan presiden bersama NIO, Leehom Qin.

Lihat juga:NIO menyesuaikan struktur organisasi perniagaan Eropah

Pasaran Eropah adalah perhentian pertama bagi NIO untuk memasuki dunia. Pada bulan Mei tahun lalu, syarikat itu melancarkan strategi Norway dan secara rasmi mengumumkan kemasukannya ke pasaran Eropah. Pada 30 September 2021, NIO ES8 disenaraikan di Norway, dan NIO House luar negara pertamanya juga dibuka. Pengilang EV mengatakan pada masa itu bahawa ini adalah pertama kalinya jenama kereta China menjalankan perniagaan di pasaran Norway dengan cara yang menyeluruh. Jenama, produk, aplikasi, gaya hidup, model penjualan langsung dan perkhidmatan NIO, stesen pengecasan dan pertukaran bateri buatan sendiri, dan komuniti Dll telah mendarat di Norway.

Di samping itu, sudah ada tanda-tanda bahawa pembekal bateri kuasa NIO, CATL, akan mendirikan pangkalan pengeluaran Eropah baru di Hungary, dan reka bentuk kilang sudah berjalan, lapor media Hungaria pada hari Khamis.