NIO menghentikan sementara pengeluaran selama lima hari bekerja kerana kekurangan semikonduktor

Pembuat kenderaan elektrik China (EV) NIO mengumumkan pada hari Jumaat bahawa ia akan menghentikan pengeluaran di kilang pembuatan JAC-NIO di Hefei, ibukota wilayah Anhui, mulai hari ini.

Neo kini telah menjadi pembuat kereta pertama di ChinaKekurangan semikonduktor globalDijangkakan bahawa NIO akan meneruskan pengeluaran normal setelah percutian Festival Ching Ming, dan terus memperhatikan bekalan semikonduktor rakan kongsi.

Bekalan semikonduktor yang tidak mencukupi telah menjejaskan pengeluaran NIO bulan ini. Berdasarkan penghantarannya pada tahun 2020, penggantungan lima hari akan mengakibatkan pengurangan kira-kira 600 kenderaan. Syarikat kereta itu kini menjangka menyampaikan kira-kira 19,500 kenderaan pada suku ini, turun dari jangkaan sebelumnya sebanyak 20,000 hingga 20,500.

Walaupun popularitinya di seluruh dunia, NIO terus berkembang pada tahun 2020. Kenderaan elektrik mewah jenama domestik Nio menjual 5,739 unit pada bulan Februari, kedudukan kesembilan dalam senarai jualan kereta mewah domestik, diikuti oleh Land Rover dan Porsche.

Awal bulan ini, pembuat kereta itu mendedahkan bahawa iaKeputusan kewangan 2020Penjualan adalah 15.182.5 bilion yuan (AS $2.326.8 bilion), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 106.1%; Jumlah pendapatan untuk tahun ini adalah 16.257.9 bilion yuan (AS $2.491.6 bilion), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 107.8%. Kerugian operasi turun 58.4 peratus dari tahun sebelumnya.

NIO bukan satu-satunya mangsa kekurangan semikonduktor global. Beberapa pembuat kereta terkenal, termasuk Volvo, Honda, GM, dan Ford, sebelum ini telah menggantung beberapa barisan pengeluaran di kilang mereka.

Semikonduktor kini kurang. Pandemik mahkota baru telah menyebabkan lonjakan pesanan cip, yang diperlukan untuk telefon pintar, TV dan komputer. Permintaan China untuk kenderaan elektrik tahun ini dijangka jauh lebih besar daripada tahun 2020. Ini menghalang pembuat cip daripada memenuhi keperluan pembuat kereta.

Tidak syak lagi bahawa 2021 akan menjadi tahun yang sangat sukar untuk industri EV. Terdapat keperluan mendesak untuk penyelarasan dan sokongan keseluruhan dari jabatan yang berkaitan.

Lihat juga:ByteDance mula menghasilkan cip kecerdasan buatan dalam konteks perang teknologi dan kekurangan semikonduktor global

Pada tahun 2021, Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat telah menganjurkan beberapa seminar mengenai bekalan dan permintaan cip automotif. Rabu lepas, Xin Guobin, timbalan menteri Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat, mengesahkan bahawa cip automotif adalah peranti penting yang berkaitan dengan daya saing teras industri dan membina sebuah negara kenderaan yang kuat.

Diharapkan penggantungan 5 hari ini akan memberi NIO masa yang cukup untuk memperoleh semikonduktor yang lebih berharga. Mereka perlu bekerja keras untuk mengejar sepanjang 2021.