Nio mengalahkan anggaran pendapatan, menjangkakan pertumbuhan penghantaran suku kedua walaupun terdapat cabaran kekurangan cip

Pembuat kereta elektrik China Nio Inc melaporkan keputusan suku pertama yang lebih baik daripada jangkaan, walaupun terpaksa menghentikan pengeluaran pada akhir bulan Mac disebabkan kekurangan semikonduktor global.

Keputusan suku pertama syarikat yang dikeluarkan pada hari Khamis menunjukkan bahawa pendapatan untuk tiga bulan yang berakhir pada 31 Mac meningkat sebanyak 482% tahun ke tahun dan 20% bulan ke bulan kepada RMB 7.982 bilion ($1.218 bilion).

Pendapatan kereta, yang mencakupi 93% daripada jumlah pendapatan syarikat, adalah RMB 7.406 bilion ($1.13 bilion), peningkatan tahunan sebanyak 450%.

Syarikat itu mengaitkan peningkatan pendapatan automatik dengan penghantaran yang lebih tinggi dengan menawarkan portfolio produk yang lebih pelbagai kepada pengguna, pengembangan rangkaian penjualan dan perlambatan penjualan kenderaan pada suku pertama 2020 yang terjejas oleh wabak tersebut.

Margin keuntungan kenderaan NIO, ukuran keuntungan, meningkat kepada 21% pada suku pertama, berbanding 17% pada suku keempat 2020. Syarikat itu mengatakan kenaikan itu disebabkan oleh lebih banyak pelanggan yang membeli sistem bantuan pemandu syarikat, Nio Pilot, dan menaik taraf ke program langganan pek bateri 100 kWh.  

Seperti yang didedahkan awal bulan iniPada suku pertama 2021, penghantaran kenderaan Nio mencapai 20,060, termasuk ES84,516, ES68,088 dan EC67,456, peningkatan 423% dari suku pertama 2020 dan peningkatan 16% dari suku keempat 2020.

Pada masa ini, Nio membuat tiga model: ES8, SUV premium utama 6 atau 7 tempat duduk; Model SUV premium berprestasi tinggi 5 tempat duduk ES6; Dan EC6, SUV coupe premium 5 tempat duduk.

Sebelum keputusan suku pertama diumumkan, saham syarikat yang disenaraikan di New York ditutup turun 5.3% kepada $38.99 pada hari Khamis.

Lihat juga:Pembuat kereta elektrik NIO membayar $850 juta untuk 3.305% anak syarikat

Ketua Pegawai Eksekutif William Li Bin menyatakan dalam siaran akhbar bahawa permintaan keseluruhan untuk produk Nio kekal kukuh, tetapi rantaian bekalan “masih menghadapi cabaran besar.” Syarikat itu menjangka penghantaran 21,000 hingga 22,000 kenderaan pada suku kedua, yang dijangka meningkat sebanyak 103% -113% tahun ke tahun, peningkatan 5% -10% berbanding suku sebelumnya, dan jualan kira-kira $1.3 bilion.

Nio, seperti banyak pembuat kenderaan lain, dipaksa  Hentikan pengeluaranKerana kekurangan semikonduktor global,   Kilang di Hefei tahun ini. Pembuat cip memberi amaran bahawa masalah itu akan berterusan sehingga sekurang-kurangnya suku kedua 2022.

Semasa panggilan persidangan pendapatan, Li berkata syarikat itu menjangkakan penutupan itu akan menjejaskan penghantaran pada bulan April, tetapi menambah bahawa sedan pertama mereka, ET7, masih dijadualkan dilancarkan pada suku pertama 2022.

“Ke depan, kami akan terus melabur dalam produk baru dan teknologi teras, serta pengembangan rangkaian perkhidmatan dan kuasa kami, terutama kemudahan pertukaran bateri dan pengecasan,” kata Nio CFO Steven Wei Feng.

Model taman baru di bandar timur Hefei, Provinsi Anhui. (Kredit gambar: Nio)

Pada hari Selasa, Nio mengumumkan kerjasama dengan Kerajaan Perbandaran Hefei di Wilayah Anhui untuk melabur 50 bilion yuan ($7.7 bilion) untuk membina sebuah taman perindustrian. Selepas taman selesai, ia dijangka dapat menampung lebih daripada 10,000 kakitangan R & D, 40,000 pekerja mahir, dan mempunyai kapasiti pengeluaran tahunan sebanyak 1 juta kenderaan dan bateri 100 gigawatt-jam.

Kemudahan seluas 11.3 kilometer persegi, yang disebut NeoPark, dijangka menghasilkan 500 bilion yuan ($77.26 bilion) setahun pada masa akan datang, kata Nio. JAC kini menghasilkan di sebuah kilang di Hefei.

Syarikat itu juga aktif melabur dan melancarkan teknologi pertukaran baterinya. Bulan ini, NIO  Menandatangani perkongsian  Menubuhkan stesen pertukaran kuasa dengan gergasi minyak China Sinopec di stesen pengisian yang terakhir.

Pada masa yang sama, pembuat kereta elektrik akhirnya mengumumkan pelan pengembangan antarabangsanya, yang akan bermula di Norway. Butiran lanjut dijangka diumumkan pada sidang akhbar di Oslo pada 6 Mei.