Nio melancarkan “Gemini” sebagai nama kod untuk model premium baru, menghancurkan khabar angin mengenai pelepasan peringkat kemasukan

Pembuat kenderaan elektrik (EV) China, Nio menjelaskan bahawa model baru yang akan dilancarkan tahun depan akan mengekalkan kedudukan premium jenama itu, mengakhiri spekulasi bahawa Nio akan melancarkan kereta peringkat kemasukan dengan harga yang lebih rendah.

Pada majlis perasmian rumah Nio di Harbin, Heilongjiang, wilayah paling utara China pada hari Ahad, pengasas bersama dan presiden Nio Qin Lihong mendedahkan Gemini, sebuah kenderaan elektrik mewah baru yang akan dikeluarkan pada tahun 2022.

Ma Lin, pengarah perhubungan awam korporat NIO, menambah di Weibo bahawa projek Gemini masih akan mensasarkan pasaran mewah.

“Izinkan saya menjelaskan bahawa ini bukan produk anggaran. Nio akan mengekalkan kedudukan mewahnya,” kata Ma.

Bulan lalu, syarikat pengecoran Nio Anhui Jianghuai Automobile Group (JAC) mengumumkan tawaran untuk pembinaan barisan pemasangan projek itu, mencetuskan spekulasi bahawa Nio akan melancarkan model peringkat kemasukan. Menurut kenyataan itu, kapasiti pengeluaran tahunan dijangka 60,000 unit.

Pada masa ini, Nio menghasilkan tiga model di kilang Hefei: SUV ES8 premium unggulan 6 tempat duduk atau 7 tempat duduk; Model SUV premium berprestasi tinggi 5 tempat duduk ES6; Dan EC6, SUV coupe premium 5 tempat duduk. Model-model ini dijual dengan harga tidak kurang dari RMB 350,000 ($54,700).

Namun, dalam panggilan pendapatan tahunannya pada bulan Mac, Ketua Pegawai Eksekutif William Lee juga mengatakan bahawa jenama itu “tidak akan menolak masuk ke pasaran arus perdana,” sambil memperhatikan persaingan sengit di segmen tersebut.

Nio disenaraikan di New YorkDihantarIa adalah 6,711 kenderaan pada bulan Mei, peningkatan 95% tahun ke tahun, walaupun jumlah ini adalah 5% lebih rendah daripada pada bulan April.

Syarikat itu mengatakan bahawa penghantaran kenderaan “terjejas teruk” selama beberapa hari bulan lalu kerana turun naik dalam bekalan semikonduktor dan penyesuaian logistik tertentu. Namun, Nio yakin dapat mempercepat penghantaran pada bulan Jun untuk menebus kelewatan pada bulan Mei, mengulangi sasarannya untuk menyampaikan 21,000 hingga 22,000 kenderaan pada suku kedua 2021.

Sehingga 31 Mei, jumlah penghantaran kumulatif tiga model NIO mencapai 109,514 unit.

Pada masa yang sama, syarikat itu mempercepat pengembangan antarabangsa, menjadikan Norway sebagai pasaran luar negara pertama untuk jenama tersebut. Mereka akan mula menyampaikan versi terbaru SUV unggulan elektrik ES8 mereka di negara Skandinavia pada bulan September ini.

Lihat juga:Terhadap latar belakang kekurangan cip global, pemimpin kenderaan elektrik China XPeng dan NIO mengumumkan data penghantaran campuran untuk bulan Mei

Pada acara Ahad, Qin menambah bahawa model Neo yang akan dieksport ke Norway telah dilancarkan dari barisan pemasangan dan akan dihantar dari Shanghai tidak lama lagi. Syarikat itu kini bergerak maju dengan persiapan untuk Nio Day 2021, acara tahunan pembuat kenderaan untuk melancarkan model dan teknologi baru. Sedan perdana pertamanya, Neo ET7, dilancarkan pada 9 Januari tahun ini pada Hari Neo.

Syarikat ini mengadakan acara di bandar yang berbeza setiap tahun, yang dipilih oleh pengguna Nio.