NIO bina stesen pertukaran bateri ke-1000

Syarikat kenderaan tenaga baru China Neo mengumumkan pada 6 JulaiStesen pertukaran bateri ke-1000 di Lhasa, Tibet secara rasmi mula beroperasi, Ini juga merupakan stesen pertukaran tenaga bersih 100% pertama di dunia. Hingga kini, NIO telah memperluas liputan stesen pertukaran bateri ke semua wilayah di daratan China, dan pelanggan telah menggunakan lebih dari 10 juta kali.

NIO mengumumkan awal bulan ini bahawa, selain terus mempercepat susun atur stesen pertukarannya, pertukaran bateri kini menjadi salah satu kaedah pengecasan yang paling popular untuk pelanggan NIO. Ia mengambil masa 29 bulan untuk menukar kuasa dari 1 hingga 1 juta, 20 bulan dari 1 juta hingga 9 juta, dan hanya 1 bulan dari 9 juta hingga 10 juta. Presiden syarikat Qin Lihong pernah mengungkapkan, “NIO telah melaburkan berbilion-bilion yuan dalam sistem pengisian dan pengisian semula.”

Pada masa ini, stesen pertukaran bateri NIO menyediakan lebih daripada 30,000 perkhidmatan pertukaran bateri setiap hari. Di samping itu, 10 juta perkhidmatan pertukaran bateri membawa jarak tempuh lebih dari 1.98 bilion kilometer dan mengurangkan pelepasan karbon sekitar 130.327.5 tan, yang setara dengan karbon dioksida yang diserap oleh 1.175 juta pokok cemara dalam 30 tahun.

Lihat juga:Mengapa pengasas NIO hilang dari radar

Menurut statistik dari Tianfeng Securities, sekurang-kurangnya 8 syarikat telah mengumumkan matlamat mereka untuk membina stesen pertukaran bateri domestik. Syarikat-syarikat ini merangkumi syarikat kereta seperti Neo, Geely, dan Changan EV, serta pengendali stesen pengecasan pihak ketiga seperti State Power Investment Group Co., Ltd. dan China Petroleum and Chemical Corporation, serta Orton New Energy, yang memfokuskan pada stesen pertukaran bateri., GCL Energy Technology dan peserta lain. Model pertukaran bateri kini disukai oleh lebih ramai pemain industri.