New BYD Han EV Sichuan Pembakaran Spontan

Menurut laporan pada 16 Ogos, seorang pemilik kereta di Langzhong, Sichuan, China baru-baru ini mengeluarkan video yang mengatakan bahawa kereta BYD Hanqianshan Cui edisi terhad barunya secara spontan dinyalakanBerita Pembersihan.

Pemiliknya mengatakan bahawa keretanya baru saja keluar dari garaj dan sudah lama tidak terdedah kepada cahaya matahari. “Saya memandu untuk menjalankan tugas dan tiba-tiba kereta itu merokok di tengah jalan,” kata pemiliknya, sambil menambah, “Saya tidak tahu apa keadaannya sekarang. Itu menakutkan. Semua barang saya ada di dalam kereta”.

(Sumber gambar: Weibo)

Mengenai perkara ini, anggota bomba tempatan mengatakan bahawa alasan khusus masih dalam siasatan. Perkhidmatan pelanggan BYD mengatakan bahawa pihaknya belum menerima maklumat yang relevan. Wakil itu mengatakan bahawa jika kemalangan itu berlaku, mereka dan kedai perkhidmatan tempatan akan menghubungi pemiliknya untuk berunding, dan hasil pemprosesan terbaru akan dikeluarkan di platform rasmi BYD.

Media tempatanDifahamkan dari orang yang mengetahui perkara itu bahawa pemandu tidak duduk di dalam ketika kenderaan itu terbakar, dan polis trafik yang bertugas segera mengambil bahagian dalam penyelamatan. Setelah menerima polis, dua trak bomba dengan cepat dihantar untuk menyelamatkan. Api dipadamkan dengan cepat tetapi kenderaan itu musnah. Warganegara yang lewat dan kenderaan berdekatan tidak terjejas.

Dari video yang dikeluarkan oleh pemiliknya, dapat dilihat bahawa api bermula dari casis dan menyebar ke atas, secara beransur-ansur membakar seluruh kenderaan. Setelah pihak bomba memadamkan api, kenderaan itu terbakar menjadi cangkang hitam, dan bahagian depan kenderaan itu rosak teruk. BYD Hanqianshancui (“hijau gelap”) adalah model edisi terhad elektrik BYD Hanjia, berharga 329,800 yuan ($48,651)-yang paling mahal dalam talian.

Video tersebut disiarkan di platform media sosial domestik, dan beberapa netizen menyatakan kebimbangan mengenai prestasi keselamatan bateri pisau BYD. Sebilangan netizen secara terang-terangan menyatakan bahawa mereka gembira kerana mereka tidak membeli kereta elektrik.

Lihat juga:BYD merancang untuk melabur $420 juta dalam projek bateri di Jiangxi

Sejak musim panas ini, kemalangan pembakaran spontan yang melibatkan kenderaan elektrik telah berlaku di banyak tempat di China. Pada 27 Jun, kebebasan navigasi di Xiangyang, Hubei terbakar di jalanan. Terdapat api terbuka di bawah kereta dan sejumlah besar asap. Ini merupakan kemalangan pembakaran spontan yang pertama bagi jenama Voyah. Pada 26 Julai, model BMW i3 dinyalakan secara spontan semasa pemacu ujian, dan sudah sebulan sejak penghantaran.