Nayuki Siarkan Saham Maya

Pada hari Khamis,Jenama teh Nayuki melancarkan acara untuk meraikan ulang tahun pertama IPODengan memberikan bahagian maya setiap minuman teh. Pengguna mendapat duit syiling Nayuki untuk setiap dolar yang dibelanjakan dan menjadi pemegang saham maya dengan membeli/menjual saham maya dengan duit syiling syarikat. Selain itu, pelanggan boleh menebus pelbagai hadiah di Nayuki Coin Mall. Akhirnya, untuk menjadikan perdagangan lebih manis, 30 saham maya dapat ditebus dengan baucar 3 yuan.

Menurut peraturan permainan, harga saham maya pembelian/penjualan yang diamanahkan ditukar kepada dolar Hong Kong pada harga penutupan Nayuki pada hari perdagangan. Sebelum jam 4 petang, komisen didasarkan pada harga penutupan hari dan harga penutupan hari perdagangan berikutnya di mana pembelian dimulakan selepas jam 4 petang. Dari jam 4 petang hingga 5 petang, tiada komisen dikenakan untuk membeli atau menjual.

Penganalisis melaporkan bahawa harga saham Nayuki telah jatuh 60% sejak dibuka setahun yang lalu, dan prestasi keseluruhan di pasaran sekundernya telah lembap. Saham maya Nayuki dikaitkan dengan naik turunnya saham sebenar, suatu amalan yang boleh menyebabkan pengguna terlibat dalam spekulasi dan mungkin disyaki melanggar undang-undang.

Lihat juga:Jenama minuman Nayuki menambah 37 rumah teh baru pada Q1

Rakan kongsi firma guaman V&T (Shanghai), Zhu Yonghong memberitahu Feng bahawa Na Youji mungkin menggunakan saham maya untuk spekulasi. Oleh kerana terdapat sebilangan besar pengguna yang menggunakan stok maya, iaitu pemegang saham pengguna, tidak dikesampingkan untuk mendorong lebih banyak penggunaan, menyerap dana sosial yang menyamar, dan menggunakan mata wang maya untuk transaksi, yang melibatkan risiko kewangan seperti penggalangan dana secara haram.

Dalam hal ini, beberapa netizen berkomentar, “China menindak spekulasi dalam transaksi mata wang maya. Suruhanjaya Pengawalseliaan Sekuriti China harus mengendalikan Nayuki.” Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, agensi pengawalseliaan nasional telah menindak spekulasi haram dalam mata wang maya. Dengan latar belakang peraturan yang ketat ini, orang mula bimbang bahawa Nayuki mengarahkan pengguna untuk membeli saham maya.

Pengguna lain mengatakan bahawa perkembangan industri teh susu sangat sengit sehingga syarikat kini menggunakan aktiviti pemasaran yang serupa dengan perdagangan sekuriti.