Naib Presiden Alibaba dan Ketua Makmal Memandu Autonomi Universiti Maghribi meninggalkan syarikat itu

Eksport Media CinaPlanet teknologiPada hari Rabu, dilaporkan bahawa Wang Gang, naib presiden Alibaba dan ketua makmal pemanduan autonomi di Dharma College, baru-baru ini mengundurkan diri. Alibaba mengesahkan laporan itu pada hari Rabu. Dilaporkan bahawa Wang memilih untuk memulakan perniagaan dalam bidang robot bersih dan telah menerima pembiayaan.

Wang Gang adalah profesor bersekutu di Universiti Teknologi Nanyang di Singapura. Pada tahun 2017, dia datang ke industri Internet dan bergabung dengan Alibaba Group.

Wang Gang berturut-turut berkhidmat sebagai pengarah teknikal TmallGenie dan ketua saintis Alibaba AI Labs. TmallGenie X1 yang dirilis oleh AI Labs pada bulan Juli 2017 menggunakan sejumlah hasil penelitian Wang Gang, termasuk teknologi pengecaman suara AliGenie. Berdasarkan teknologi itu, Alibaba memperkenalkan fungsi pembayaran suara.

Semasa berkhidmat sebagai ketua Makmal Memandu Autonomi Universiti Mo, Wang Gang dan pasukannya bekerja dalam penglihatan komputer, pemprosesan bahasa semula jadi, pengecaman pertuturan, dan pembelajaran mesin.

Pada hari pertama Persidangan Apsara tahun lalu, Alibaba Group mengumumkan program robot autonomi dan secara rasmi melancarkan kenderaan penghantaran tanpa pemandu pertama. Kenderaan ini dikembangkan dan dibina oleh pasukan Wang Gang setelah 4 tahun.

Lihat juga:Alibaba Dharma College melancarkan sepuluh trend teknologi teratas pada tahun 2022

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, banyak pakar akademik yang bekerja untuk syarikat gergasi Internet domestik telah pergi. Wei Xiu, bekas pengarah teknikal McGewei, bergabung dengan sebuah universiti di Nanjing. Wu Enda, mantan ketua saintis Baidu, menubuhkan tiga syarikat dan yayasan yang berkaitan dengan AI. Pada bulan Ogos tahun lalu, Li Lei, pengarah Makmal Kecerdasan Buatan ByteDance, mengundurkan diri dan bergabung dengan University of California, Santa Barbara.