Momo akan melancarkan aplikasi perkongsian kandungan yang disebut Shumi, yang ditujukan untuk generasi muda

Menurut platform media sosial yang berpangkalan di Beijing, Tech PlanetAcuh tak acuhMerancang untuk melancarkan aplikasi yang disebut Raspberry, yang akan memanfaatkan keperluan perkongsian dan cadangan orang muda. Langkah ini menandakan percubaan untuk mencabarBuku merah kecil() dalam bidang sosial dalam talian domestik dan perkongsian kandungan.

Menurut gambar yang diberikan oleh sumber, antara muka pengguna aplikasi kelihatan sangat mirip dengan Xiaohongshu. Halaman utama aplikasi mengesyorkan nota harian yang dikongsi pengguna dalam susun atur batu. Pengguna juga boleh mengklik tanda tambah di bahagian bawah untuk membuat komen baru.

Momo adalah aplikasi sosial video mudah alih terbuka berdasarkan geolokasi. Pembangun platform, Beijing Momo Technology Co., Ltd., ditubuhkan pada tahun 2011 dan disenaraikan di Nasdaq pada tahun 2014. Pada tahun 2020, ketua eksekutif syarikat berubah dari Tang Yan menjadi bekas ketua pegawai operasi Wang Li. Setelah memperoleh aplikasi sosial, Wang Li menjadi CEO syarikat, menggantikan pengasas bersama dan bekas CEO Wang Yu dan Pan Ying.

Setelah beroperasi selama lebih dari sepuluh tahun, perniagaan utama Momo pada masa ini agak stabil, sementara pertumbuhan pengguna aktif bulanan dan pengguna berbayar perlahan.

Saham mengalami kemerosotan pada tahun 2021, mencecah $13.02 sesaham pada hari Selasa. Pada suku keempat 2020, pendapatan perkhidmatan siaran langsungnya mencapai 2.33 bilion yuan (AS $359 juta), penurunan 31.2% daripada 3.38 bilion yuan (AS $522 juta) pada tempoh yang sama tahun lalu. Pada bulan Disember 2020, pengguna aktif bulanan platform berjumlah 113.8 juta.

Lihat juga:Pendapatan aplikasi temu janji Momo menyusut kerana jumlah pengguna yang membayar lebih rendah, pendapatan bersih meningkat

Xiaohongshu, pesaing utama aplikasi sosial Momo yang akan datang, kini mempunyai lebih daripada 100 juta pengguna aktif bulanan. Aplikasi ini mengeluarkan hampir 300 juta bil pada tahun 2020.

Pengguna utama Xiaohongshu berusia 18-34 tahun, merangkumi 83.31% daripada semua pengguna. Di samping itu, wanita mewakili 90.41% daripada semua pengguna. Pekerja kolar putih bandar adalah kumpulan pengguna utama aplikasi, dengan kuasa penggunaan yang kuat dan mengejar gaya hidup yang berkualiti.

Lihat juga:Aplikasi e-dagang sosial China Xiaohongshu mengupah CFO baru dari Citigroup

Pada masa ini, banyak syarikat gergasi Internet telah melaburkan dana dalam aplikasi perkongsian kualiti produk, seperti Alibaba Foodie Notes, Tencent‘s Youji, Pinduoduo‘s Pinkoizumi, dll.