Model pertama jenama biru gelap Changan Automobile dilancarkan

Changan Automobile secara rasmi membuat debutnya pada hari IsninModel pertama jenama kenderaan tenaga barunya Deep Blue, dikenali sebagai “SL03”. Kereta baru dijadualkan untuk dijual pada akhir bulan Jun dan dijangka berharga sekitar 200,000 yuan ($300,40).

Menurut laporan, Deep Blue ditujukan kepada pengguna Gen Z dan merancang lima kereta baru. Model SL03 didasarkan pada platform elektrik tulen EPA1 baru Chang’an, menyediakan tiga mod kuasa: elektrik tulen, jarak jauh dan kuasa hidrogen, menjadikannya kenderaan sel bahan bakar hidrogen pertama yang dihasilkan secara besar-besaran di China.

Versi elektrik tulen menawarkan dua pilihan motor, 160kW dan 190kW, dengan jarak pelayaran masing-masing 515km dan 712km. Versi jarak jauh akan dilengkapi dengan sistem pemacu yang terdiri daripada enjin 1.5L dan motor elektrik, dan jarak pelayaran komprehensif akan mencapai 1.200 kilometer dalam keadaan CLTC. Versi berkuasa hidrogen mempunyai jarak 700km di bawah keadaan CLTC.

Dari segi penampilan, model SL03 menggunakan beberapa elemen biasa dari kenderaan bahan bakar Changan Automobile UNI-V. Untuk mengurangkan rintangan angin, kereta baru juga menggunakan pemegang pintu tersembunyi dan roda rintangan angin rendah, dengan pekali seret hanya 0.23cd. Panjang, lebar dan tinggi kereta baru adalah 4820mm/1890mm/1480mm, dan jarak roda adalah 2900mm.

Lihat juga:Changan Automobile mendedahkan kemajuan Avatr 11

Kereta baru ini menyediakan skrin sentuh LCD penuh 14.6 inci, cip Qualcomm 8155, dan peningkatan OTA. Di samping itu, kereta baru ini juga mempunyai pelbagai kamera dan sensor gelombang milimeter untuk menyokong pemanduan pintar L3 +.