Model hibrid Wuling Asta baru dilancarkan, bermula dari $14,570

Syarikat kereta China Wuling Motors mengeluarkan model hibrid Wuling Asta baru25 Ogos. Model ini terdapat dalam dua versi-2.0L DHT Electric Power dan 2.0L DHT Electric Speed-dengan harga runcit yang dicadangkan masing-masing 99,800 yuan ($14,570) dan 109,800 yuan ($16,030).

Wuling Asta Hybrid Edition adalah model pertama yang dilengkapi dengan teknologi Wuling Hybrid. Ia dicirikan oleh DHT elektromagnetik pertama Wuling, motor 320N · m dan bateri berkuasa tinggi khusus dengan kuasa pelepasan maksimum melebihi 100kW. Ia dilengkapi enjin 2.0L hibrid khas dengan kecekapan terma maksimum 41 peratus. Ia boleh memecut dari 0 hingga 60km/j dalam 3.2 saat.

Menurut data rasmi Wuling Automobile, penggunaan bahan bakar versi hibrid Wuling Asta di jalan bandar adalah 4.6L/100 kilometer, dan penggunaan bahan bakar komprehensif adalah 5.7L/bahan bakar. Julat teori boleh mencapai 1,100 kilometer di kawasan bandar.

Model hibrid Wuling Asta (sumber gambar: Wuling Automobile)

Dari segi reka bentuk, Asta Hybrid Edition menggabungkan bentuk badan dinamik dengan warna Morandi. Ia juga mempunyai tempat duduk ergonomik, skrin kawalan pusat definisi tinggi 10.25 inci, sunroof panorama dan banyak lagi. Baris kedua tempat duduk belakang boleh dilaraskan 14° ke belakang dengan jarak roda 2750mm.

Untuk pengalaman perjalanan tanpa bimbang, Wuling Asta Hybrid Edition menyediakan kokpit ekologi yang selesa dan pintar. Kereta baru ini menggunakan Ling OS yang dikembangkan oleh Wuling untuk memberikan suara pintar dan pengalaman yang pelbagai dan selesa.

Mengenai keselamatan, versi hibrid Asta didominasi oleh keluli berkekuatan tinggi, yang merangkumi lebih daripada 64.7% kenderaan, dan menggunakan keluli berkekuatan ultra tinggi dan bahan termoforming di bahagian penting, di mana bahagian termoforming adalah 14.1%. Di samping itu, Asta Hybrid mempunyai fungsi tempat letak kenderaan automatik, video panorama 360 ° definisi tinggi dan konfigurasi lain untuk memastikan keselamatan perjalanan pengguna.

Model hibrid Wuling Asta (sumber gambar: Wuling Automobile)

Pada 24 Ogos, Wuling Automobile mengumumkanLaporan Separuh Tahunan 2022, menunjukkan bahawa pendapatan operasi pada separuh pertama tahun ini adalah 6.275 bilion yuan, penurunan tahun ke tahun sebanyak 12.40% daripada 7.163 bilion yuan H1 pada tahun 2021. Kerugian bersih yang dapat diagihkan kepada pemegang saham adalah 80.545 juta yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 283.27%.

Lihat juga:Wuling Automobile melancarkan teknologi hibrid baru

Wuling Automobile mengatakan bahawa disebabkan oleh pengetatan bekalan cip yang berterusan dan langkah-langkah kawalan wabak, industri automotif China menghadapi dua cabaran gangguan bekalan dan permintaan pasaran yang lemah. Pada separuh pertama tahun 2022, pengeluaran dan penjualan syarikat dalam industri automotif menurun. Tiga perniagaan utama powertrain automotif, alat ganti kenderaan, dan kenderaan komersial semuanya menurun ke tahap yang berbeza-beza dalam tempoh tersebut.