Mobileye mengumumkan kerjasama dengan Zeekr untuk melancarkan kereta tanpa pemandu L4

Pada hari Selasa, Mobileye, bahagian pemanduan autonomi Intel, mengatakanIa merancang untuk melancarkan produk di China dengan ZeekrDisokong oleh Geely Holdings pada tahun 2024. Syarikat itu mendakwa ia akan menjadi kereta pertama di dunia dengan kebanyakan ciri tanpa pemandu.

Pada Pameran Elektronik Pengguna (CES) di Las Vegas, syarikat itu mengatakan bahawa walaupun kenderaan itu masih mempunyai roda kemudi dan memerlukan pemandu untuk memiliki lesen, kenderaan itu akan mempunyai kemampuan memandu sendiri L4. Oleh itu, kenderaan itu mampu menangani banyak keadaan jalan dengan sendirinya walaupun tanpa bantuan operator.

Kereta baru ini akan menggunakan teknologi pemacu Mobileye dan brek berlebihan, dan menggunakan seni bina SEA Geely untuk stereng dan kuasa. Di bawah konsep “EYEQ” terbuka, sistem ini dapat disepadukan dengan berkesan dengan teknologi perisian ZEEKR. Kereta memandu sendiri akan dikuasakan oleh enam cip sistem EyeQ5 untuk menangani segalanya dari persepsi Mobileye yang benar-benar berlebihan hingga strategi pemanduan berdasarkan Keselamatan Sensitif Tanggungjawab (RSS). Selanjutnya, kenderaan akan menampilkan model kolaborasi terbuka teknologi pemetaan pengurusan pengalaman jalan raya yang baru.

Di samping itu, Mobileye akan mengukuhkan keupayaan penyelidikan dan pembangunannya di China. Ia akan membina pusat data tempatan dan mengukuhkan pasukan tempatan untuk menyokong perniagaannya yang berkembang pesat di China.

Lihat juga:Waymo dan Zeekr akan bekerjasama untuk mengembangkan teksi elektrik, automatik sepenuhnya

Mobileye dan Zeekr sebelumnya bekerjasama dengan Advanced Driving Assistance System (ADAS). Kali ini, kerjasama mereka akan memperkukuhkan lagi perkongsian teknologi strategik jangka panjang antara kedua-dua syarikat. Di masa depan, berdasarkan kerangka kerja kerjasama terbuka, Mobileye dan Zeekr juga akan bekerjasama untuk perjalanan yang lebih selamat dan cekap.

Pada bulan Ogos tahun ini, Zeekr Intelligent Technology Co., Ltd. menandatangani perjanjian dengan 5 rakan ekologi termasuk Intel Investment, CATL, Station B, Hongshang Group, dan Boyu Capital, yang diketuai oleh Intel Investment,  

Seorang Conghui, Ketua Pegawai Eksekutif Zeekr Intelligent Technology pada masa itu, juga mendedahkan bahawa Zeekr akan bekerjasama dengan Mobileye untuk bersama-sama mengembangkan produk generasi akan datang dan harus melihat pasaran sekitar tahun 2023.