Missfresh, platform runcit utama China, mengumumkan penghutang penghakiman

Menurut laman web Pendedahan Maklumat Eksekutif China,Missfresh, platform runcit segar tempatan yang terkemuka, disenaraikan sebagai penghutang penghakimanDipaksa membayar denda sekitar 5,329,500 yuan (799,325 dolar AS) oleh Mahkamah Rakyat Daerah Chaoyang, Beijing. Ini adalah kali kedua Missfresh didenda tahun ini.

Saham MissFresh jatuh. Sehingga penutupan 27 Mei, harga saham MissFresh adalah $0.157 sesaham, berbeza dengan harga pembukaan $13.0. Walau bagaimanapun, sumber yang dekat dengan Missfresh mendedahkan bahawa syarikat itu akan mengambil tindakan untuk menyelamatkan harga saham dalam masa terdekat.

Pada tahun 2020, peruncit runcit segar dalam talian akan berkembang pesat dengan bantuan pelaburan modal. Pada bulan Jun 2021, Missfresh menjadi peruncit runcit segar dalam talian pertama yang disenaraikan, tetapi ia runtuh pada hari pertama penyenaraian. Sejak itu, stoknya merosot. Pada bulan April tahun ini, harga sahamnya jatuh di bawah $1.0, menghadapi risiko penghapusan.

Sejak itu, Missfresh telah menerima surat amaran dari jabatan kelayakan penyenaraian Nasdaq kerana gagal mendedahkan laporan tahunan 2021 untuk tahun fiskal yang berakhir pada 31 Disember tepat pada waktunya, yang menunjukkan bahawa syarikat itu tidak memenuhi standard penyenaraian Nasdaq.

Missfresh menjawab bahawa dia akan terus bekerja keras untuk menyelesaikan kajian semula laporan tahunan 2021 dan akan menyerahkannya kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS secepat mungkin. Missfresh akan mengemukakan laporan tahunannya dan mendedahkan maklumat penting, kata sumber itu.

Lihat juga:Missfresh bekerjasama dengan ByteDance untuk menawarkan belanja runcit secara langsung

Missfresh menjangkakan kerugian antara 3.737 bilion yuan dan 3.767 bilion yuan pada tahun 2021. Jumlah kerugian ini sekali lagi akan memecahkan rekod kerugiannya. Dari 2018 hingga 2020, syarikat tersebut masing-masing kehilangan 2.298 bilion yuan, 3.096 bilion yuan, dan 1.656 bilion yuan.