Miniso mohon maaf salah alih bahasa produk

Pada 25 Julai, akaun Instagram berbahasa Sepanyol syarikat runcit China Miniso menyiarkan gambar produk yang disebut “Disney Princess Doll Mysterious Toy Box” Dalam catatan itu, anak patung yang memakai cheongsam tradisional China diterjemahkan secara salah sebagai “geisha Jepun”. Banyak pengguna memberi komen bahawa mereka sebenarnya adalah Qibao China, tetapi akaun Miniso hanya membalas dengan emoji senyuman.

Pada malam 9 Ogos,Miniso hantar surat mohon maaf, mengatakan bahawa setelah menerima maklum balas dalam talian, ibu pejabat segera meminta pasukan Sepanyol untuk menghapus catatan tersebut sambil mengambil tindakan menghukum terhadap organisasi media sosial tempatan. Mereka segera menamatkan perkongsian mereka dengan agensi itu.

The Disney Princess blind box product (Source: Miniso)
Produk Disney Princess Blind Box (sumber gambar: Miniso)

Ditubuhkan pada tahun 2013, Miniso terutama terlibat dalam peruncitan produk rumah. Pada bulan Oktober 2020, syarikat itu disenaraikan di Bursa Saham New York.Secara rasmi disenaraikan di papan utama Hong Kong Exchanges and Clearing Limited pada 13 Julai 2022, untuk menjadi syarikat tersenarai dengan dua perniagaan utama.

Menurut laporan prestasi suku ketiga syarikat untuk tahun fiskal 2022 yang berakhir pada 31 Mac 2022, jumlah pendapatan dalam tempoh pelaporan mencapai 2.34 bilion yuan (AS $346.3 juta). Pendapatan dari pasaran China berjumlah 1.82 bilion yuan, manakala pendapatan dari pasaran luar negara adalah 520 juta yuan. Keuntungan bersih yang disesuaikan bukan IFRS adalah 110 juta yuan, dan margin keuntungan bersih adalah 4.7%. Dalam tempoh pelaporan, margin keuntungan kasar meningkat kepada 30.2%. Hingga akhir tempoh pelaporan, Miniso mempunyai 5,113 kedai di seluruh dunia. Antaranya, terdapat 1,916 kedai di luar negara.

Lihat juga:Miniso Menanggapi Laporan Kritis Blue Orca Capital

Selain itu,Pada 26 Julai tahun ini, Miniso dipendekkan oleh orca biruSebagai tindak balas terhadap tuduhannya bahawa lebih daripada 620 kedai Miniso yang disebutkan dalam laporan itu didaftarkan oleh eksekutif atau orang yang berkaitan dengan ketua dewan, Miniso menjawab bahawa syarikat itu beroperasi di China menggunakan model “Miniso Retail Partners”. Di bawah pendekatan ini, apabila rakan niaga MINISO menyertai rangkaian kedai syarikat, rakan kongsi menanggung perbelanjaan modal dan perbelanjaan operasi yang berkaitan. Semua rakan kongsi ini bebas daripada syarikat dan tidak dimiliki atau dikawal oleh syarikat dari segi undang-undang, operasi atau sebaliknya.