Melihat ke luar China, raja kedai murah Miniso melihat peluang pertumbuhan di pasaran luar negara

Bandar Lille di utara Perancis, pusat pembuatan sejak Revolusi Perindustrian dan kampung halaman Bernard Arnault, ketua eksekutif gergasi mewah LVMH (LVMH), terkenal dengan jalan-jalan bersejarahnya yang dipenuhi dengan kedai-kedai kelas atas yang mapan. Namun, angin puyuh “Made in China” melanda ibu kota perindustrian Eropah yang berusia berabad-abad pada pertengahan Mei, dan peruncit gaya hidup murah China Miniso membuka kedai batu bata dan mortar baru di pusat membeli-belah utama di bandar ini, Lillenium.

Lokasi Lillois yang baru, yang ketiga di Miniso di Perancis dan ke-10 di Eropah pada bulan Mei, mewakili cita-cita global jenama yang berkembang di China dan mempamerkan gabungan barang dagangan yang bergaya tetapi berpatutan dari cawan $1.50 hingga gincu cecair $4.

Miniso yang berpusat di Guangzhou ditubuhkan pada tahun 2013 oleh pengusaha jutawan Ye Guofu, yang diilhamkan oleh perjalanan ke Jepun. Miniso memposisikan dirinya sebagai pembekal barang keperluan harian berkualiti tinggi tetapi murah, serupa dengan peruncit minimalis Jepun MUJI dan Uniqlo. Untuk menyuntik estetika reka bentuk Jepun ke rantai runcit domestiknya, Ye mengupah Junya Miyake, seorang pereka Jepun yang kemudian menjadi ketua pereka Miniso.

Konsep kedai murah yang diilhamkan oleh Jepun ini sangat popular di kalangan pengguna China. Berdasarkan data yang dikumpulkan oleh firma penyelidikanEuromonitor International, Sehingga 2019, bahagian pasaran Miniso dalam segmen kedai variety di China mencapai 58.5%. Pada bulan Oktober, Miniso berjaya melancarkan tawaran awam awal bernilai $608 juta di New York, memberikan rantaian itu nilai pasaran semasa sekitar $6.26 bilion. Sehingga 31 Mac, syarikat itu telah membuka 2,812 kedai di lebih daripada 300 bandar di tanah besar China.

Lihat juga:Kedai variety China Miniso mencari pengembangan global, saham IPO melambung tinggi

Dengan memperoleh harta intelek dari gergasi hiburan terkemuka di dunia, Miniso menawarkan rangkaian produk yang menampilkan superhero Marvel dan watak Disney yang disukai oleh generasi Z dan pembeli milenium muda yang mengejar trend dan gaya hidup di China. Syarikat ini melancarkan 100 produk baru setiap minggu, kebanyakannya oleh pasukan pereka dalaman yang memerhatikan trend fesyen global dengan teliti, untuk memastikan katalog yang tidak berkesudahan dan sentiasa berubah tidak pernah mematikan pelanggan.

Pada saat e-commerce mendapat momentum, Miniso memasuki bidang peruncitan dan masih memutuskan untuk mengambil pendekatan pertama di luar talian. Langkah yang mencabar graviti ini memberi peluang kepada pelanggannya untuk merasakan produk dan merangkul kegembiraan yang tidak dijangka, sesuatu yang sukar ditawarkan oleh peruncit dalam talian semata-mata. Sebaliknya, dengan kelebihan harga, Miniso sentiasa memancarkan pesona di mata orang muda yang pemalu.

Kemelesetan yang dicetuskan oleh wabak pneumonia mahkota baru telah melahirkan sekumpulan pengguna global yang baru, yang telah mendorong peruncit dengan harga rendah seperti Miniso. Walaupun penutupan kedai sementara dan waktu perniagaan yang lebih pendek menyebabkan pendapatan Miniso turun 30 peratus pada suku ketiga tahun lalu, syarikat itu tetap yakin akan masa depannya.

(Kredit gambar: Miniso)

Dalam temu bual dengan Pandaily, Naib Presiden Perniagaan Antarabangsa Miniso, Vincent Huang () berkata, wabak itu membuka lebih banyak peluang untuk pengembangan global berbanding peristiwa tekanan. “Miniso akan disambut oleh lebih banyak pengguna di seluruh dunia kerana penurunan kuasa perbelanjaan yang tidak dapat dielakkan disebabkan oleh wabak itu,” kata Huang. “Data penjualan di beberapa pasar yang telah pulih dari wabak ini menunjukkan bahawa Miniso menunjukkan prestasi yang lebih baik daripada peruncit tempatan.”

Ini mempercepat rancangan antarabangsa rantai. Syarikat ini telah membuka 364 kedai batu bata dan mortar di seluruh dunia dalam 12 bulan terakhir-rata-rata satu sehari. Sejak menceburkan diri ke Hong Kong pada tahun 2014, Miniso telah membuka 1,775 kedai luar talian di 94 pasaran luar negara, merangkumi 40% daripada jumlah outletnya.

Pada masa yang sama, Miniso telah meningkatkan usaha penyetempatannya, mengupah pembeli fesyen dan profesional pemasaran dari seluruh dunia untuk memahami nadi pasaran tempatan dan membuat keputusan reka bentuk yang bijak yang menarik pelanggan tempatan. Di India, wakil Miniso memberitahu Pandaily, syarikat itu telah membeli rempah-rempah yang ditanam secara tempatan, membuat barisan minyak wangi baru untuk mengatasi pilihan pembeli tempatan yang berbeza dengan lebih baik. Di Mexico, syarikat itu bekerjasama dengan studio filem tempatan untuk menjual produk dengan lesen harta intelek seperti filem hit “Cico’s Journey”.

Huang berkata, bergantung kepada rantaian bekalan Miniso yang kukuh dan keupayaan pembuatan China, pasukannya akan terus menawarkan produk dengan reka bentuk baru dan nilai untuk wang kepada pelanggan asing. Sebagai contoh, 98% produk jenama yang dijual di pasaran AS berharga di bawah $10, tambah Huang.

Disokong oleh syarikat gergasi teknologi China Tencent dan dana lindung nilai Hillhouse Capital, syarikat itu memperoleh pendapatan 2.23 bilion yuan untuk suku yang berakhir pada 31 Mac, di mana 440 juta yuan berasal dari pasaran luar negara.Nikkei AsiaMenurut laporan itu, memetik data dari Goldman Sachs (Goldman Sachs), pada bulan Jun 2023, kadar pertumbuhan pendapatan tahunan rata-rata Miniso di luar negara mungkin 30%, yang hampir dua kali ganda kadar pertumbuhan perniagaan domestiknya. Pada masa itu, jumlah kedai antarabangsa rantai akan meningkat kepada 2.839, dan penjualan purata kedai luar negara akan melebihi kedai domestik.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, semakin banyak jenama barangan pengguna China telah menunjukkan cita-cita antarabangsa mereka.

Dikenali sebagai “L’Oreal China”, ARTISTRY Group adalah pemilik Perfect Diary, jenama kosmetik terlaris di China. Jenama ini memecahkan rekod penjualan 100 juta yuan hanya dalam 13 minit semasa festival membeli-belah Alibaba Double 11 2019. Raksasa kecantikan yang disenaraikan di New York telah membuka kedai dalam taliannya sendiri di negara-negara Asia Tenggara, termasuk Filipina, Singapura dan Malaysia, yang bertujuan untuk meniru keajaiban e-dagangnya di pasaran luar negara tersebut.

Jenama fesyen Shein, yang disokong oleh Gen Z untuk fesyen dan pakaian ultra-murahnya, mencetuskan pelbagai fenomena media sosial yang mengganggu syarikat seperti Zara dan H&M Pada 17 Mei, permulaan berusia 13 tahun melepasi Amazon untuk menjadi aplikasi membeli-belah yang paling banyak dimuat turun di Amerika Syarikat dan kisah kejayaan pertama fesyen pantas China di seluruh dunia.