Mata wang maya berdasarkan kemalangan video “paman kedua” China

Video viral di media sosial China baru-baru ini, menceritakan kisah inspirasi seorang penduduk kampung yang sukar cacat ketika dia masih remaja. Pada masa yang sama, mata wang maya yang berkaitan yang disebut “Uncle Coin” (SUC) dikeluarkan pada 28 Julai, dan kemudian mengalami penurunan harga pada 31 Julai.

Video berdurasi 11 minit iniMengimbas kembali kehidupan biasa dan indah “paman kedua” (). Orang ini pintar sejak kecil, tetapi dia berhenti belajar kerana kecacatan yang disebabkan oleh kesalahan doktor kampung. Kemudian dia mengajar dirinya sebagai tukang kayu ketika dia masih remaja. Sejak itu, beliau memulakan kerjayanya sebagai tukang kayu, menyara ibu dan anak angkatnya. Dia sering bekerja sebagai pembaiki untuk penduduk kampung dan selalu optimis terhadap kehidupan yang sukar.

Pada 28 Julai, seorang pengguna yang dijuluki “Uncle Knife” menulis tweet bahawa kekuatan seseorang sukar untuk melawan nasib, tetapi kekuatan sekumpulan orang dapat membantu paman kedua keluar dari kesulitan. Sekumpulan orang penyayang yang bertujuan untuk menolong lelaki itu kemudian melancarkan Ershudao melalui blockchain, dan semua keuntungan disumbangkan kepada Ershu. Pengguna Twitter juga melampirkan alamat kontrak untuk mata wang maya pada akhir tweet.

Pengguna ini mendaftarkan akaun pada bulan Jun tahun ini, dan sebahagian besar tweetnya berkaitan dengan mata wang Uncle Coin (SUC).

Pada malam 28 Julai, seorang netizen yang dijuluki WhoCareNews menyiarkan artikel yang mempersoalkan SUC, mengatakan bahawa pakar keselamatan Iketrinia Rais mendapati SUC telah “menarik karpet”. Perangkap kecil dalam industri penyulitan adalah apabila pasukan pembangunan tiba-tiba meninggalkan projek dan menjual atau membuang semua kecairannya. WhoCareNews menambah bahawa jumlah keuntungan dari penipuan itu setinggi $1.3 juta. Paman Kedua Dao menafikan khabar angin menarik permaidani pada 30 Julai.

Top100TokenLaman web maklumat mata wang maya yang juga menunjukkan trend penerbitan SUC semasa. Laman web itu mengatakan SUC adalah token “baru lahir” yang baru-baru ini dibuat di Binance Smart Chain (BSC). Halaman Top100Token mengenai SUC telah dihasilkan secara automatik berdasarkan maklumat yang tersedia untuk umum.

Lihat juga:“Chinaverse” meramalkan masa depan Web3

Terutama, laman web ini memberi amaran kepada para pelabur: “Analisis kontraksi pintar kami mendapati bahawa token ini sangat mirip dengan token penipuan biasa. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko yang berkaitan dengan perdagangan token ini”! Menurut Top100Token, SUC kini mempunyai permodalan pasaran $468,200, dengan setiap duit syiling berharga $0,000000004682. Turun naik besar terakhir berlaku pada awal pagi 31 Julai. Nilai mata wang telah jatuh mendadak dalam dua hari dagangan yang lalu, dari puncaknya kepada hanya sepersepuluh dari nilai sebelumnya.