Louis Yang, pengasas bersama Musical.ly, menarik diri dari ByteDance

Luie Yang, ketua pertama perniagaan perkakasan pendidikan ByteDance, mengundurkan diri minggu lalu. Young adalah salah seorang pengasas Musical.ly, pendahulu TikTok, tetapi setelah bergabung dengan ByteDance pada tahun 2017, dia memperkenalkan Dali Smart Light. Namun, setelah pengenalan dasar “pengurangan dua kali ganda” untuk syarikat tunjuk ajar yang menyediakan perkhidmatan kepada pelajar di peringkat pendidikan wajib pada tahun 2021, Yang dipindahkan ke jabatan strategi syarikat. Saluran media domestikLewatBerita ini dilaporkan pada 7 Julai.

Perkakasan selalu menjadi bahagian penting dalam perniagaan pendidikan ByteDance. Setelah Yang bergabung dengan unit perniagaan pada tahun 2017, pengasas ByteDance Zhang Yiming menyatakan harapannya bahawa perniagaan masa depan syarikat itu akan merangkumi perisian dan perkakasan, serta perniagaan dalam talian dan luar talian. Pada masa itu, ByteDance ingin meneroka beberapa industri lain, terutamanya telefon pintar dan kereta, antara lain. Syarikat itu kemudian memilih untuk memberi tumpuan kepada perkakasan pendidikan. Sebab utama adalah bahawa pasaran cukup besar, ada beberapa pemain besar, dan ada preseden yang berjaya seperti BBK.

Tetapi lampu meja adalah kategori pilihan Young. Dia percaya bahawa ini adalah produk yang berdiri di meja pelajar, pasaran yang sederhana dan luas, dan tidak memerlukan kesukaran untuk mempromosikannya. Dia juga mengemukakan visi: menghubungkan meja pelajar dengan lampu pintar untuk membentuk bilik darjah terbesar dalam sejarah manusia. Pada peringkat awal projek, visi ini memberi inspirasi kepada ramai orang.

Selain perkakasan, Young merancang untuk mengembangkan perisian dan perkhidmatan pendidikan, yang disebutnya sebagai “triathlon”. Pada tahun 2019, ByteDance melancarkan Aplikasi Bantuan Kerja Sekolah di India dan Amerika Syarikat. Pada peringkat awal reka bentuk, lampu pintar ini juga didefinisikan oleh pasukan sebagai “versi perkakasan APP bantuan kerja rumah”-pelajar menunjukkan soalan dan teks dalam buku, dan skrin dapat memaparkan idea penyelesaian masalah dan nota teks.

Lihat juga:Pendedahan Paten Mesin Pengalaman ByteDance VR

Pada mulanya, lampu ini tidak popular di pasaran. Setelah dua tahun memasarkan produk, pasukan memindahkan penjualan lampu ke saluran e-dagang Douyin, dan kemudian menetapkan sasaran pada 2 juta unit. Untuk menyokong perniagaan perkakasan, iklan di Douyin menawarkan potongan 25% untuk penyelesaian dalaman dan potongan 8% untuk iklan promosi. Pada akhirnya, 1 juta lampu pintar berjaya dijual, dan penjualan saluran dalam talian menyumbang 80%.

Zhang Yiming dan Chen Lin, naib presiden kanan ByteDance dan ketua perniagaan pendidikan syarikat, juga berulang kali mengulas bahawa “Dali Smart Light” adalah “terobosan yang mempesonakan” dalam perniagaan pendidikan. Tetapi walaupun begitu, “lampu ini masih belum menghasilkan wang,” kata seorang pekerja ByteDance.

Yang Kang, ketua perniagaan perkakasan pendidikan ByteDance, akan dipindahkan ke pejabat strategi operasi syarikat. Pasukan perkakasan akan mengekalkan pasukan pemeriksaan kualiti dan penjualannya, sementara dua sumber mengatakan ratusan ribu lampu masih ada untuk dijual dan tidak ada rancangan untuk peranti baru.