Li Automobile menghentikan pengeluaran, dan mengurangkan harga sebanyak 20,000 yuan

Dalam beberapa hari yang lalu,Pemilik model Li ONE milik Li Car telah mendaftar aduan dalam talianMengenai pengumuman syarikat pada 1 September bahawa ia akan menaik taraf dan menjualnya dengan diskaun 20,000 yuan ($2,885) dan akan menghentikan pengeluaran kenderaan bulan depan.

Banyak pemilik mengatakan bahawa semasa membuat pesanan, penjualan dan pembuat kenderaan tidak menyebutkan peningkatan, penutupan atau penurunan harga yang akan datang. Apabila pemilik bertanya, kakitangan jualan juga mengatakan bahawa syarikat itu menjamin harga seragam di seluruh negara.

Sebagai tindak balas terhadap tingkah laku Li, banyak pemilik kereta mengesyaki bahawa syarikat itu telah menipu, menyembunyikan, dan propaganda palsu, menyebabkan kerugian kepada pengguna. Pemilik meminta Li Automobile membatalkan potongan 20,000 yuan dan menjamin penyelenggaraan susulan setelah kereta itu dihentikan, memberikan jaminan seumur hidup, dan berhak mengganti kereta baru.

Seorang jurujual di sebuah kedai Li Auto di Shanghai mengesahkan kepada Cleaning News bahawa di laman web rasmi syarikat itu, pembeli Li ONE secara langsung dapat menikmati potongan tunai 20,000 yuan dengan harga keseluruhan 349,800 yuan.

Kakitangan jualan juga menyebut berita bahawa Li One akan menghentikan pengeluaran. “Kami akan melancarkan model L8 pada bulan November, alternatif kepada Li ONE, yang akan dihantar ketika dipasarkan,” kata sumber itu. Setelah penangguhan pengeluaran Li ONE, pemilik kereta masih dapat menikmati perkhidmatan jaminan kualiti selama lapan tahun atau 120,000 kilometer, dan penyelenggaraan selepas penjualan seperti penggantian alat ganti akan terus dibekalkan.

Catatan yang dikeluarkan oleh firma itu pada 3 September menyatakan, “Li Auto akan dengan tegas memenuhi komitmen jaminan kualiti untuk semua pemilik kereta dan memberikan peningkatan OTA untuk Li One. Pada masa yang sama, pengalaman pemanduan dan kokpit pintar Li One juga akan terus dioptimumkan melalui OTA..”

Data penjualan terbaru dari Lee Motors menunjukkan bahawa,4571 kereta dihantar pada bulan Ogos, masing-masing turun 51.5% dan 56.1% tahun ke tahun dan bulan ke bulan. Terpengaruh dengan kekurangan kuasa di Sichuan, L9, yang seharusnya dihantar pada bulan Ogos, ditunda dari 30 Ogos hingga 4 September, jadi kenderaan yang dihantar bulan lalu pada dasarnya adalah Liyi. Ini dapat dilihat bahawa pelancaran model baru memberi kesan besar terhadap penjualan Li One.

Lihat juga:SUV L8 baru Lithium Motors akan tersedia dalam versi lima dan enam tempat duduk

Jawatan Weibo dari syarikat itu pada 18 Ogos mengesahkan bahawa jumlah pesanan untuk L9 telah melebihi 30,000. Di samping itu, Ketua Pegawai Eksekutif Li Xiang menyatakan sokongan untuk L8 baru sebagai tindak balas kepada pengguna Weibo pada pertengahan Ogos, menulis: “Jangan beli Li ONE sementara anda menunggu L8 dilancarkan”.