Lei Jun menarik diri dari Xiaomi Technology (Wuhan) Co., Ltd

Sky Eye Check App menunjukkan,Wakil sah Xiaomi Technology (Wuhan) Co., Ltd. ditukar dari Lei Jun menjadi Zeng XuezhongIsnin. Pada masa yang sama, Lei Jun menarik diri dari jawatan pengarah eksekutif dan pengurus besar.

Xiaomi Technology (Wuhan) Co., Ltd., yang 100% dikendalikan oleh Xiaomi Group, ditubuhkan pada bulan September 2017 dengan modal berdaftar 210 juta yuan (AS $33 juta). Skop perniagaannya termasuk perkhidmatan seperti pemprosesan data dan perkhidmatan penyimpanan, pembangunan hartanah dan pengurusan.

Pada 29 Julai 2020, Xiaomi mengumumkan bahawa Zeng Xuezhong akan menjadi Naib Presiden Xiaomi dan Presiden Jabatan Telefon Pintar Xiaomi. Dia bertanggungjawab untuk R&D dan pengeluaran produk telefon pintar, dan melaporkan secara langsung kepada Lei Jun, Ketua dan Ketua Pegawai Eksekutif Xiaomi Group. Xiaomi mengatakan bahawa Zeng Xuezhong akan terus berkhidmat sebagai ketua Hatchip, rakan strategik Xiaomi.

Bagi Lei Jun sendiri, dia masih menjadi ketua dan CEO Xiaomi Group, dan juga ketua Kingsoft, YY, dan Cheetah Mobile. Sejak syarikat itu mengumumkan kemasukannya ke dalam industri automotif tahun ini, Lei Jun telah menarik diri dari sejumlah syarikat gabungan Xiaomi, termasuk Chengdu Peking University Asset Management Co., Ltd., Xiaomi Credit Management Co., Ltd., dan Shanghai Xiaomi Financial Information Service Co., Ltd.

Lihat juga:Lei Jun berturut-turut menarik diri dari jawatan pengarah banyak syarikat gabungan Xiaomi