Lee Automobile akan menubuhkan pangkalan pengeluaran ketiga di Chongqing

Syarikat yang dimiliki 100% oleh pembuat kereta elektrik China Lithium Motors baru-baru iniMembeli sebidang tanah di Chongqing, sebuah bandar di barat daya China, mencetuskan beberapa perbincangan mengenai pembinaan pangkalan di bandar. Leigh Motors enggan mengulas mengenai perkara itu.

Menurut Jaringan Pengawasan Transaksi Sumber Awam Chongqing, Chongqing Chezhiyu Automobile Industry Co., Ltd., yang 100% dikendalikan oleh Li Automobile, menawar sebidang tanah dengan harga sekitar 431 juta yuan (67.98 juta dolar AS). Transaksi itu berlaku pada 27 Januari 2022..

Pengumuman itu menunjukkan bahawa projek yang dicadangkan oleh Lee Automobile menggunakan tanah tersebut akan dimulakan dalam masa tiga bulan setelah penyerahan rumah dan disiapkan dalam masa tiga tahun setelah permulaan pembinaan. Ini bermakna projek itu akan siap selewat-lewatnya pada tahun 2025. Walau bagaimanapun, rancangan pembinaan khusus Lee Automobile untuk tanah tersebut belum diumumkan.

Pembangunan Lee Automobile mempunyai sejarah panjang dengan Chongqing. Pada bulan Disember 2018, Li Automobile memperoleh Chongqing Lifan Automobile Co., Ltd. & nbsp dengan harga 650 juta yuan; Belum memperoleh pensijilan yang diperlukan untuk pengeluaran kenderaan tenaga baru.

Pada 15 Disember 2021, Lee Automobile menandatangani perjanjian kerjasama dengan Kerajaan Perbandaran Chongqing. Pada masa itu, Li Xiang, pengasas, ketua dan CEO Lee Automobile, menyatakan bahawa syarikat itu akan meningkatkan susun atur pelaburannya di Chongqing dan terus memperkuat kerjasama dengan kota secara keseluruhan.

Pada masa ini, Lee Motors mempunyai dua pangkalan pengeluaran. Salah satunya adalah pangkalan pembuatan Changzhou, dan yang lain adalah pangkalan pembuatan pintar hijau Beijing yang sedang diubah.

Pangkalan Changzhou adalah pangkalan buatan sendiri Li Automobile dengan kapasiti pengeluaran tahunan sebanyak 100,000 unit. Lebih daripada 90,000 unit Li Auto Li ONE yang dihantar pada tahun 2021 semuanya dihasilkan di pangkalan Changzhou. Bengkel baru sedang dalam pembinaan yang, apabila siap, akan membawa keseluruhan Bard ke kapasiti tahunan 200,000 unit.

Beijing Green Intelligent Manufacturing Base adalah kilang pertama Beijing Hyundai yang diambil alih oleh Li Automobile, dan kini sedang menjalani pembinaan semula dan pengembangan. Jumlah pelaburan projek ini melebihi 6 bilion yuan, dan kawasan pembinaan semula dan pengembangan adalah sekitar 270,000 meter persegi. Setelah transformasi, kapasiti pengeluaran tahunan yang dirancang adalah 100,000 kenderaan, yang kebanyakannya akan digunakan untuk menghasilkan kenderaan elektrik tulen, dan ia dirancang untuk dimasukkan ke dalam pengeluaran pada akhir 2023.

Li Xiang menulis dalam surat dalaman syarikat bahawa Lithium Motors bertujuan untuk memperoleh 20% bahagian pasaran kenderaan elektrik pintar China pada tahun 2025 dan menjual 1.6 juta kenderaan elektrik setiap tahun. Jelas sekali, dua pangkalan pengeluaran yang kini dimiliki oleh Lee Motors tidak dapat menyokong matlamat ini.

Lihat juga:CTO Liche Wang Kai akan pergi, kata sumber

Dilihat dari luas tanah plot Chongqing yang baru-baru ini diperoleh oleh Li Automobile, luas tanahnya adalah 1,133,400 meter persegi, yang melebihi jumlah dua pangkalan pengeluaran di atas, yang juga bermaksud bahawa kapasiti pengeluarannya yang dirancang akan lebih besar daripada jumlah dua pangkalan pengeluaran sebelumnya. Kemungkinan kereta untuk mencapai matlamatnya.