Leapmotor bertindak balas terhadap tuntutan pemilik bahawa pemandu dibantu bertembung

Baru-baru ini, di bahagian Wenzhou-Xiaojiang di Lebuhraya Shenhai di China, sebuah kereta leapfrog mengejar kereta lain tanpa brek dan menolaknya berpuluh-puluh meter.Media tempatanLaporan itu mengatakan bahawa pemilik Leapmotor mengaku mengaktifkan ciri bantuan memandu pada masa kemalangan itu dan mengatakan bahawa dia sedang minum air. “Ketika saya mengetahui bahawa ia tidak sesuai, saya segera mundur, tetapi sudah terlambat,” katanya.

Pada 15 Ogos, Leapmotor memberitahuSurat khabarKereta itu adalah model Leapmotor C11, dan satu orang di belakang mengalami kecederaan ringan. Maklumat yang berkaitan dengan penyebab kemalangan tidak dapat diungkapkan buat masa ini sehingga data latar belakang dan perbualan peribadi dibenarkan untuk dibebaskan, tambah syarikat itu. Telah disahkan bahawa kenderaan berada dalam keadaan pemanduan manusia sebelum perlanggaran, dan mod ACC (Adaptive Cruise Control) tidak diaktifkan.

Ditubuhkan pada tahun 2015, Leapmotor adalah jenama kenderaan elektrik pintar berasaskan teknologi. Ia dilaburkan bersama dan ditubuhkan oleh Dahua Technology Co., Ltd. dan pengasas utama Dahua. Leapmotor kini dijual dalam empat model: S01, T03, C11 dan C01. C11, yang dilancarkan pada tahun 2021, adalah model produksi ketiga LeapMotor. Ia diposisikan sebagai SUV elektrik tulen bersaiz sederhana, dengan harga semasa 179,800 yuan hingga 229,800 yuan (26,498-33,867 dolar AS).

Lihat juga:Tesla Model Y disyaki hilang kawalan dan memukul dinding di China

Data menunjukkan bahawa dari Januari hingga Julai tahun ini, penjualan kumulatif Leapmotor adalah 64.038, kedua setelah NIO, Xiaopeng dan Li Auto di pasaran China. Syarikat itu menjual 12.044 kenderaan pada bulan Julai, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 173.5%, yang lebih tinggi daripada kenderaan Nio, Xiaopeng dan Li. Dari segi model tertentu, penjualan T03 dan C11 masing-masing adalah 38,520 dan 25,497.