Kumpulan Inovasi Asia merancang tawaran awam awal AS antara $600 juta dan $800 juta

Asian Innovation Group (AIG), syarikat permulaan teknologi di sebalik perkhidmatan streaming langsung Uplive, aplikasi temu janji Lamour, dan aplikasi pengejar bintang Super Fans Club, merancang untuk disiarkan di AS tahun ini. Syarikat itu dijangka mengumpulkan antara $600 juta hingga $800 juta, menurut laporan media. AIG belum membuat sebarang tindak balas rasmi terhadap tuntutan tersebut.


AIG ditubuhkan bersama pada tahun 2013 oleh Tian Xingzhi, mantan pengurus besar Zynga China, Ouyang Yun, mantan timbalan pengurus besar jabatan strategi Tencent, dan Liu Mingling, mantan CTO Media Group Limited. Matlamat kumpulan ini adalah untuk menjadi kumpulan hiburan sosial mudah alih terbesar di dunia.


Syarikat ini beribu pejabat di Beijing dan mempunyai pejabat di Tokyo, Kaherah, Jakarta, New Delhi dan tempat-tempat lain. Pengguna berdaftar syarikat hampir dua kali ganda menjadi 312 juta pada akhir tahun 2020 ketika wabak itu menutup bandar-bandar di seluruh dunia. Jumlah pengguna melebihi 400 juta pada bulan Jun.
The South China Morning Post melaporkan bahawa AIG menerima pembiayaan $140 juta awal tahun ini. Pusingan ini diketuai oleh Mike Krieger, pengasas bersama Yorkville Capital, White Star Capital, Bradbury Group dan Instagram.


“Pusingan pembiayaan ini akan membantu meningkatkan penawaran sosial masa nyata kami seperti Uplive dan Lamour di pasaran baru muncul,” kata Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas bersama AIG, Andy Tian. “Kami gembira melihat bahawa dalam wabak pneumonia mahkota baru, aplikasi sosial mudah alih tidak hanya menjadi hiburan harian, tetapi juga membantu banyak keluarga di seluruh dunia yang dilanda rasa malu dan tidak selamat.”


Syarikat ini memberi tumpuan kepada pasaran baru muncul seperti Asia Tenggara, Timur Tengah, Afrika Utara, India dan Amerika Selatan. Menurut laporan Frost & Sullivan, pasaran baru muncul ini mempunyai kira-kira 1.6 bilion pengguna media sosial pada tahun 2019, menjadikan kawasan ini sebagai pasaran sasaran utama bagi gergasi teknologi.


Uplive adalah platform siaran langsung yang beroperasi di Greater China, Indonesia, Vietnam dan Amerika Syarikat, melayani lebih dari 200 juta pengguna di lebih dari 150 negara dan wilayah di seluruh dunia.


Aplikasi temu janji masa nyata Lamour telah mengumpulkan lebih daripada 110 juta pengguna di seluruh dunia dengan menawarkan ciri pencocokan masa nyata dan temu janji interaktif.

Lihat juga:E-commerce Kuaishou mengadakan persidangan promosi pelaburan buku dan pendidikan untuk menyokong rakan kongsi


“Dari AIG, saya melihat trend baru dalam generasi sosial masa nyata yang akan datang,” kata pengasas bersama Instagram, Mike Krieger.