Kuaishou bertindak balas terhadap kes-kes yang melibatkan laporan penyelidikan palsu dan memulakan prosiding undang-undang

Pada hari Isnin, berita yang dikeluarkan dari media mencetuskan pergolakan pasaran. Terpengaruh dengan khabar angin ini, harga saham Kuaishou di Hong Kong turun dengan mendadak dan pernah jatuh di bawah harga terbitan HK $115 pada akhir perdagangan.


Menurut laporan, broker Morgan Stanley baru-baru ini menurunkan harga sasaran Kuaishou dari HK $300 sesaham kepada HK $50 sesaham.


Kerana khabar angin ini, harga saham Kuaishou jatuh di bawah harga terbitan HK $115 di Hong Kong pada 26 Julai. Pada penutupan pasaran, saham Kuaishou jatuh 11.97% kepada 114 dolar Hong Kong, dengan nilai keseluruhan pasaran 474.3 bilion dolar Hong Kong. Jumlah nilai pasaran Kuaishou kehilangan HK $64.5 bilion dalam satu hari dari harga penutupan pada hari Jumaat.


Seorang penganalisis di sebuah firma pembrokeran Hong Kong mengatakan bahawa dia tidak melihat dokumen itu dan berita itu adalah laporan palsu mengenai penyelidikan terbaru Morgan Stanley. Morgan Stanley menerbitkan artikel ini di Kuaishou pada 23hb. Mereka memetik data QM, menganggarkan bahawa pengguna aktif harian platform akan menurun pada suku kedua tahun ini, dan menangguhkan jangkaan pendapatan Kuaishou hingga 2025. Oleh itu, mereka menurunkan sasaran harga Kuaishou kepada 120 dolar Hong Kong.


Pada malam 26 Juli, Kuaishou menjawab bahawa pihaknya akan memulai prosedur hukum untuk membuat laporan penyelidikan dengan jahat yang mengganggu pasar.


Pada 5 Februari tahun ini, Kuaishou disenaraikan di Hong Kong. Kuaishou, yang dikenali sebagai “saham video pendek pertama di China”, mencapai HK $417.8 sesaham hanya dalam 6 hari penyenaraian, dan jumlah nilai pasarannya pernah melebihi HK $1.73 trilion, melebihiJD, Xiaomi dan Baidu, kedua setelah Tencent, Alibaba, Meituan dan Pinduoduo, berada di kedudukan kelima.

Lihat juga:Kuaishou melaporkan lonjakan pendapatan, laporan prestasi pertama sejak IPO Mega menunjukkan pertumbuhan e-dagang


Kuaishou mengalami 11 pusingan pembiayaan sebelum disiarkan secara terbuka. Prospektus menunjukkan bahawa lima pemegang saham teratas adalah Tencent Investment, 5Y Capital, ReachBest, Technology, dan DCM, dengan nisbah pegangan saham 21.567%, 16.667%, 12.648%, 10.023%, dan 9.23%. Di samping itu, institusi terkenal seperti Baidu Investment, Sequoia China, Boyu Capital, CMC Capital, Temasek, dan Shunwei Capital semuanya memegang saham platform.