Kos R&D sensor kamera Xiaomi 12S Ultra mencecah AS $15 juta

Xiaomi, sebuah syarikat elektronik pengguna yang berpusat di Beijing, telah terus mempromosikan barisan telefon pintar 12S yang akan datang.Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat Lei Jun menyiarkan artikel dalam talianPada hari Rabu, mengatakan: “Xiaomi 12S Ultra menggunakan sensor kamera Sony IMX989 yang disesuaikan dengan ukuran 1 inci penuh. Ini adalah perkakasan pengimejan teratas untuk telefon bimbit pada masa ini”.

(Sumber gambar: Xiaomi)

Lei mengatakan bahawa dibandingkan dengan iPhone 13 Pro Max, kawasan kepekaan cahaya Xiaomi 12 Ultra telah meningkat sebanyak 172%, kepekaan cahaya telah meningkat sebanyak 76%, kelajuan kamera telah meningkat sebanyak 32.5%, dan kelajuan permulaan telah meningkat sebanyak 11%.

Di samping itu, Ray berkata beliau menerima e-mel ucapan tahniah dari Sony, yang menyebut bahawa Sony IMX989 “dibangunkan bersama oleh Xiaomi dan Sony.” Bahagian kamera Xiaomi mengambil bahagian dalam definisi spesifikasi IMX989 dan beberapa kerja pengesahan reka bentuk.

(Sumber gambar: Xiaomi)

Lihat juga:Telefon pintar siri Xiaomi 12S akan dilancarkan pada 4 Julai

Dia mendedahkan bahawa kos pembangunan IMX989 adalah 15 juta dolar AS, dengan Xiaomi dan Sony masing-masing menanggung separuh. Xiaomi 12S Ultra akan menjadi perdana pencitraan pertama yang dihasilkan dan dijual secara besar-besaran dengan IMX989. Selepas Xiaomi, sensor akan dibuka kepada syarikat domestik untuk bersama-sama mempromosikan kemajuan pengimejan mudah alih.

Persidangan Peningkatan Strategi Imej Xiaomi dan Pelancaran Produk Baru akan diadakan pada jam 7 malam pada 4 Julai. Pada masa ini, siri Xiaomi 12S akan dilancarkan secara rasmi.

Siri baru termasuk Xiaomi 12s, Xiaomi 12s Pro dan Xiaomi 12s Ultra. Menurut berita yang dibocorkan sebelumnya, ketiga-tiga model siri Xiaomi 12S akan menggunakan chipset Qualcomm Snapdragon 8 + Gen 1, dan Xiaomi 12S Pro juga akan memiliki versi Dimensity 9000.