Konfigurasi telefon bimbit mid-range baru Xiaomi bocor

Pada 7 Julai, blogger digital Cina dengan nama pengguna “”Stesen sembang digital“Menunjukkan bahawa Xiaomi sedang mengusahakan dua peranti jarak jauh baru dengan sensor 50MP dan 200MP. Satu peranti akan mempunyai sensor besar dan yang lain akan mempunyai sensor super besar. Kedua-duanya akan menggunakan chipset unggulan MediaTek 9000 dan Qualcomm Snapdragon 8 + Gen 1 berprestasi tinggi yang dikemas kini. Ada yang berspekulasi bahawa peranti ini adalah model Civi baru.

Menurut tipster, telefon pintar itu dalam versi beta. Mesin pembinaan dilengkapi dengan cip Snapdragon 7Gen1, skrin mempunyai OLED berus tinggi 120Hz, dan pengecasan ditingkatkan dari 55W ke 67W. Telefon ini mempunyai pembesar suara dwi, bingkai logam, NFC, inframerah, teknologi Dolby Vision dan sensor cap jari optik di bawah skrin.

Bagi sensor 200MP yang menarik, kemungkinan besar adalah ISOCELL HP1 Samsung. Sensor itu dikatakan perdana Motorola dan akan digunakan oleh Xiaomi. Oleh itu, peranti baru ini berkemungkinan akan membuat kemunculan pertama selepas Motorola melancarkan telefon mereka, yang dijangka akan dilancarkan pada awal bulan Oktober. Xiaomi Civi diposisikan sebagai ponsel tipis dan ringan yang dibangun khusus untuk demografi wanita karena kemampuan kamera selfie, pencitraan, dan pengindahan yang bagus.

Lihat juga:Kos R&D sensor kamera Xiaomi 12S Ultra mencecah AS $15 juta

Samsung ISOCELL HP1 mempunyai sensor bersaiz 1/1.22 inci, 0.64 mikron per piksel dan menyokong teknologi ISOCELL 3.0. Ia boleh menggabungkan 4 dalam 1 atau 16 dalam 1 piksel mengikut adegan, dan boleh mengambil 2.56μm, 12.5MP, 1.28μm, 50MP pegun, dan video 8K pada 30 bingkai sesaat (fps).