Komik U17 bakal digabung dengan Komik Stesen B

Pada 1 September, U17 Comics, laman web komik asli terbesar di China, mengumumkanLaman webnya akan ditutup secara rasmi pada 31 Disember, tetapi akan terus menyediakan perkhidmatan melalui komik B pada masa akan datangPada masa yang sama, U17 Comics secara rasmi mengingatkan pengguna untuk memperhatikan node waktu tindak lanjut produknya dan menyelesaikan migrasi aset yang diperlukan secepat mungkin.

Menurut pengumuman itu, komik U17 akan bergabung dengan keluarga komik stesen B mulai sekarang. Pengguna boleh mengikat akaun komik U17 mereka dengan akaun stesen B dan menyelesaikan penghijrahan aset dengan satu klik.

Ditubuhkan pada tahun 2009, U17 Comics adalah salah satu platform komik dalam talian terawal di China. Pada masa ini, syarikat ini telah mengumpulkan lebih dari 32 juta pengguna, mengumpulkan lebih dari 70,000 kartunis asli, dan bersiri lebih dari 45,000 kartun asli. Platform ini menyatukan karya dan IP terkenal China seperti “Seratus Ribu Jenaka Buruk”,” Lakshasa Street”, “Bee”, dan” Die Now”. Maklumat orang ramai menunjukkan bahawa China Animation Group Alpha Group Co., Ltd. memperoleh 100% komik U17 pada tahun 2015 dengan menerbitkan saham dan membayar tunai.

Pada bulan November tahun lalu, Alpha Group mengumumkan bahawa Stesen B akan memperoleh platform komik asli U17 Comics, anak syarikat milik penuh Alpha, dengan harga pembelian 600 juta yuan (AS $86.97 juta).

Lihat juga:Stesen B menyesuaikan struktur organisasi

Pada bulan Januari tahun ini, Star Sky April Co., Ltd., anak syarikat U17 Comics, membuat perubahan pendaftaran di jabatan pentadbiran untuk industri dan perdagangan. Pemegang saham asal Alpha Group menarik diri, dan Shanghai Magic Information Technology Co., Ltd., sebuah syarikat gabungan stesen B baru, ditambahkan sebagai pemegang saham, memegang 100% saham. Mengenai pemerolehan ini, Li Kailong, naib ketua dan COO stesen B, mengatakan, “Terdapat banyak karya asli pada komik U17 yang disukai pengguna. Saya berharap IP terkemuka ini dapat dipelbagaikan dalam ekologi kandungan stesen B.”

Stesen B telah menjalin hubungan yang tidak dapat dipecahkan dengan anime sejak awal penubuhannya. Menurut “Laporan Penyelidikan Industri Animasi China 2020” iResearch, dari 2017 hingga 2019, Stesen B telah melabur dalam 26 syarikat berkaitan animasi. Pada masa yang sama, karya animasi yang diadaptasi dari banyak IP komik terkemuka dari komik U17 juga disiarkan secara serentak di stesen B. Antaranya, musim kedua “Lakshasa Street” mempunyai lebih daripada 300 juta tontonan.