Kod pembayaran peribadi WeChat dan Alipay akan terhad kepada operasi perniagaan

Kod pengumpulan peribadi di platform pembayaran elektronik secara beransur-ansur akan dibatasi untuk digunakan dalam operasi perusahaan China, yang bermaksud bahawa kod bar pengumpulan statik peribadi WeChat dan Alipay tidak lagi dapat digunakan untuk tujuan perniagaan. Kemas kini ini telah dibuat olehBank Rakyat China mengeluarkan notis mengenai pengawasan pembayaran kod bar.

Notis yang dikeluarkan oleh bank pusat kali ini mengemukakan serangkaian syarat untuk memperoleh dan membersihkan institusi dalam tiga aspek: perniagaan terminal penerimaan pembayaran, pedagang khas, dan pemantauan perniagaan yang memperoleh.

Orang yang bertanggungjawab di jabatan yang berkaitan dengan bank pusat menjelaskan bahawa dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kod pengumpulan peribadi telah digunakan secara meluas, yang telah meningkatkan kecekapan pengumpulan dana, tetapi ada juga beberapa risiko tersembunyi. Sebagai contoh, sebilangan penjenayah menarik sebilangan besar orang untuk menggunakan kod bar pengumpulan statik peribadi untuk memindahkan dana perjudian dari jauh. Untuk memanfaatkan keterangkuman dan kemudahan kod bar dengan lebih baik untuk pengumpulan, “Pemberitahuan” mengemukakan beberapa keperluan yang disasarkan.

Lihat juga:WeChat Pay Tencent bekerjasama dengan UnionPay Express dan 10 bankS

“Pemberitahuan” dengan jelas menekankan bahawa kod pembayaran dibahagikan kepada kod pembayaran peribadi dan perniagaan, dan kod pembayaran perniagaan tidak termasuk dalam batasan pemberitahuan ini. Antaranya, yang akan dibatasi adalah kod bar koleksi statik peribadi. Menurut peraturan, pada prinsipnya, kod pengumpulan statik peribadi dilarang digunakan untuk pengumpulan jarak jauh tanpa tatap muka. Institusi harus dengan teliti menentukan senarai putih kod statik untuk koleksi peribadi, dan merujuk kepada peniaga khas untuk pengguna kod bar untuk koleksi peribadi dengan ciri perniagaan yang jelas.

Untuk memastikan pelaksanaan keperluan kod bar yang berkesan, Notis menetapkan tempoh peralihan di mana penyedia perkhidmatan pembayaran akan diminta untuk menilai keperluan pembayaran harian pelanggan dan kemudian mengembangkan penyelesaian sokongan. Oleh itu, akan memerlukan masa untuk WeChat dan Alipay membuat keputusan untuk terus maju.