Ketua Pegawai Kewangan SOHO China disiasat kerana disyaki perdagangan orang dalam

Baru-baru ini, seorang netizen Weibo memberitakan berita itu“Ni Kuiyang, ketua pegawai kewangan pemaju harta tanah China SOHO China, disiasat oleh polis kerana disyaki melakukan perdagangan orang dalam, dan banyak eksekutif syarikat itu juga disiasat.” Catatan itu juga menyebutkan bahawa insiden yang berkaitan mungkin melibatkan perdagangan orang dalam yang disyaki semasa pemerolehan SOHO China pada tahun 2021. “Saya hanya ingin tahu bila syarikat akan membayar tunggakan gaji kami,” komen netizen lain.

6 Julai,Global TimesDifahamkan dari orang yang biasa dengan perkara itu bahawa maklumat itu tidak berasas.

Berita itu menimbulkan kebimbangan di kalangan pelabur China. Ada yang mempersoalkan kegagalan SOHO China untuk mengungkapkan perubahan besar dalam syarikat tepat pada waktunya, dan memintanya untuk melindungi hak dan kepentingan pelabur dengan berkesan dan melepaskan maklumat yang relevan secepat mungkin. Setakat ini, SOHO China belum memberi respons secara terbuka terhadap perkara ini.

Menurut laporan tahunan SOHO China, ketua pegawai kewangan syarikat Ni Kuiyang berumur 44 tahun dan lulus dari Sekolah Ekonomi dan Pengurusan Universiti Petroleum China pada tahun 1999. Beliau menyertai SOHO China pada bulan Julai 2008 dan telah bersama syarikat itu selama 14 tahun. Ni mula berkhidmat sebagai naib presiden syarikat pada tahun 2014 dan ketua pegawai kewangan pada bulan Oktober 2018. Dia mempunyai lebih dari 20 tahun pengalaman perakaunan dan kewangan.

Lihat juga:Selepas perjanjian itu gagal, saham Soho China menjunam 35%. Apa yang akan dilakukan oleh bos Pan Shiyi sekarang?

Pada tahun 2021, berita mengenai pemerolehan SOHO China oleh Blackstone Group disebarkan secara meluas. Pada 16 Jun, SOHO China mengeluarkan pengumuman yang menyatakan bahawa Blackstone Group berhasrat untuk memperoleh 2.856 bilion saham syarikat yang dipegang secara tidak langsung oleh Citi Trust dengan harga HK $5 (AS $0.64) sesaham, merangkumi kira-kira 54.93% daripada modal saham terbitan SOHO China. Setelah transaksi selesai, Blackstone Group akan menjadi pemegang saham terbesar SOHO China, dan nisbah pegangan saham pengasas SOHO China Pan Shiyi dan isterinya Zhang Xin akan turun dari 63.93% menjadi sekitar 9%.

Oleh itu, Blackstone Group akan membelanjakan 23.658 bilion dolar Hong Kong (3.01 bilion dolar AS). Pan Shiyi dan isterinya akan mengeluarkan wang tunai sebanyak HK $14.281 bilion.

Walau bagaimanapun, rancangan “menjual” SOHO China akhirnya gagal. Pada 10 September 2021, pengumumannya menyatakan bahawa, memandangkan kemajuan yang tidak mencukupi dalam memenuhi prasyarat, pihak-pihak memutuskan dan sebulat suara bersetuju untuk tidak membuat tawaran setelah berunding dengan eksekutif.