Ketua Pegawai Eksekutif Teknologi AS meramalkan pertumbuhan pesat pasaran cerucuk pengisian China

Wang Yang, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat perkhidmatan pengecasan NaaS Technology Inc., mengatakan dalam wawancara eksklusif dengan wartawan:Berita Sekuriti ShanghaiPada 27 Julai, berdasarkan 80 juta kenderaan tenaga baru China pada tahun 2030, sekurang-kurangnya 20 juta cerucuk pengecasan awam dan 30 juta cerucuk pengecasan peribadi diperlukan pada masa itu. Selama lapan tahun akan datang, timbunan pengisian akan berkembang sekitar sepuluh kali ganda.

Pasaran cerucuk pengisian kenderaan elektrik China semakin pesat. Menurut data dari China Charging Alliance, pada bulan Jun tahun ini, jumlah kumulatif infrastruktur pengisian di seluruh negara adalah 3.918 juta, di mana 1.528 juta adalah cerucuk pengisian awam, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 65.5%.

Wang Yang percaya bahawa pada masa ini, membeli cerucuk elektrik awam 120 kilowatt berharga sekitar 100,000 hingga 120,000 yuan (AS $14,811 hingga AS $17,773), termasuk kos pelaburan dan kos elektrik pengembangan kapasiti-ini adalah angka yang relatif rata-rata dalam industri. Ini bermaksud bahawa pada tahun 2030, China akan melabur sekurang-kurangnya hampir 2 trilion yuan di seluruh pasaran. “Dalam beberapa dekad ke depan, pasar tumpukan pengisian China secara keseluruhan akan menjadi tren pertumbuhan yang pesat,” kata Wang.

Pada pandangan eksekutif ini, pasaran cerucuk pengisian China mempunyai dua ciri yang luar biasa: Pertama, pemilik kereta terutamanya mengecas dengan cerucuk awam dan cerucuk khas. Tidak seperti negara-negara Barat di mana cerucuk swasta mendominasi, di China, disebabkan oleh faktor-faktor seperti kepadatan penduduk bandar yang tinggi, tempat letak kenderaan persendirian yang tidak mencukupi, populasi sewa yang besar di bandar-bandar besar, dan kesukaran untuk mengubah kapasiti grid kuasa kediaman, cerucuk awam dan khas menyumbang hampir 80% pengisian.. Peratusan ini dijangka terus meningkat hingga 2030. Kedua, bahagian penawaran sangat terpecah-pecah. Oleh kerana ambang pelaburan stesen tunggal yang rendah, ditambah dengan faktor-faktor yang berkaitan dengan pengembangan kapasiti tanah dan elektrik, pasaran cerucuk pengisian domestik pasti terpecah-pecah.

Lihat juga:NaaS Technology Inc., perkhidmatan pengecasan kenderaan elektrik, disenaraikan di Nasdaq

Pada 13 Jun 2022, NAS Technology disenaraikan di Nasdaq. Data awam menunjukkan bahawa pada akhir 2021, perniagaan rantaian tenaganya merangkumi 288 bandar dan 290,000 timbunan pengisian. Pada tahun 2021, NaaS menyediakan 55 juta perkhidmatan tunggal kepada pemilik NEV, dengan kapasiti pengecasan 1.233 bilion kWh, menyumbang 18% daripada kapasiti pengecasan awam China.