Ketua Pegawai Eksekutif syarikat pendidikan Gaotu bertindak balas terhadap laporan pemberhentian di bawah tekanan peraturan

Pada malam 27 Jun, Larry Chen, Ketua Pegawai Eksekutif Gaotu Techedu, mengeluarkan artikel sebagai tindak balas terhadap kecurigaan orang ramai baru-baru ini mengenai syarikat itu. Chen mendedahkan dalam pernyataannya bahawa mereka telah mengintegrasikan beberapa unit pendidikan dan mengoptimumkan personel untuk jabatan yang berlainan, tetapi dengan terus merekrut bakat yang luar biasa, jumlah pekerja telah meningkat dengan stabil pada bulan lalu.

“Sekarang adalah masa terbaik bagi syarikat kami untuk berkembang. Sekarang, kami mempunyai simpanan tunai yang banyak dan peningkatan kecekapan operasi yang berterusan. Matlamat kami adalah untuk mencapai keuntungan yang sihat pada suku keempat tahun ini di bawah premis pertumbuhan yang berterusan,” kata Chen.

Ditubuhkan pada bulan Jun 2014 oleh bekas Ketua Pegawai Eksekutif New Oriental Education, Chen sendiri, syarikat itu memberi tumpuan kepada perniagaan pendidikan dalam talian K-12. Pada tahun 2019, syarikat itu mengumpulkan $208 juta dalam IPO A.S. Sebelumnya dikenali sebagai GSX, ia dinamakan semula sebagai Gaotu Group pada 22 April tahun ini, dan kod sahamnya di Bursa Saham New York ditukar dari “GSX” menjadi “GOTU”.

Menurut beberapa laporan media, pada 28 Mei, Chen mengadakan pertemuan pekerja dalaman untuk mengumumkan bahawa syarikat itu akan memberhentikan 30% pekerjanya, sementara perniagaan langganan berita dan siaran langsung juga akan ditutup.

Lihat juga:Tekanan peraturan meningkat, syarikat pendidikan China GSX akan menutup perniagaan pendidikan prasekolah dan memberhentikan 30% pekerja

Sebelum perjumpaan pekerja, Gaotu mengeluarkan laporan kewangan pertamanya setelah pertukaran nama. Laporan itu menunjukkan bahawa kerugian bersih syarikat yang berpangkalan di Beijing pada suku pertama tahun ini mencapai 1.426 bilion yuan, melebihi kerugian tahun lepas.

Gao Tu mendedahkan bahawa ia merancang untuk menutup perniagaan pendidikan prasekolah untuk kanak-kanak berumur 3 hingga 8 tahun, yang bermaksud bahawa beratus-ratus pekerja akan dipecat.

Syarikat itu menegaskan bahawa keputusan itu dibuat untuk mematuhi undang-undang baru mengenai perlindungan anak di bawah umur, yang secara resmi diberlakukan pada 1 Juni.

Pada 6 Jun, sebagai tindak balas kepada desas-desus bahawa syarikat itu akan memberhentikan graduan baru, Gao Tu menegaskan, “Graduan baru yang menandatangani perjanjian dengan syarikat kami akan bergabung dengan pasukan seperti yang dijadualkan.” Kitaran pengambilan mentor dalam industri pendidikan biasanya dua hingga tiga bulan, jadi syarikat cenderung untuk menamatkan pengambilan pekerja pada akhir bulan Mei.

Pada bulan Januari, Suruhanjaya Pusat Pemeriksaan Disiplin China mengeluarkan komen yang mengkritik persaingan yang semakin meningkat di kalangan syarikat pendidikan dalam talian. Presiden China Xi Jinping mengatakan pada bulan Mac bahawa tunjuk ajar selepas sekolah memberi banyak tekanan kepada anak-anak dan pendidikan tidak boleh terlalu fokus pada skor ujian.

“Pemberhentian guru prasekolah akan menjadi trend besar di bawah Undang-Undang Perlindungan Anak di bawah umur yang baru dan peningkatan pengawasan pemerintah,” kata orang dalam industri. Dalam hal ini, penulis mengemukakan cadangan

Gao Tu menghadapi sekumpulan pesaing, termasuk New Oriental Education, Youdao NetEase, dan VIPKID yang disokong oleh Tencent.

Pada bulan Mei, media China melaporkan bahawa banyak operasi VIPKid menyusut atau ditutup, dan lebih daripada 50% pekerjanya akan diberhentikan. Syarikat itu mengatakan bahawa perniagaannya berjalan seperti biasa dan pelajar dan ibu bapa tidak akan terjejas dengan cara apa pun.