Ketua Pegawai Eksekutif Alibaba Zhang Yong meminta maaf setelah pekerja dituduh merogol

Seorang pekerja peruncit Alibaba Taoxianda menyiarkan catatan di forum dalaman Alibaba yang menuduh penyelianya, Wang Chengwen, menyerangnya secara seksual semasa perjalanan perniagaan ke bandar Jinan di wilayah Shandong. Polis tempatan kini sedang menyiasat kes itu, dan Ketua Pegawai Eksekutif Alibaba Zhang Yong meminta maaf atas pengendalian syarikat itu yang tidak betul.

Menurut akaun pekerja itu, dari 24 hingga 26 Juli, Wang berulang kali memintanya untuk melakukan perjalanan perniagaan ke Jinan, tetapi dia menolak kerana keadaan cuaca buruk taufan yang melanda China Timur pada waktu itu. Walaupun begitu, pada 27 Juli, dia pergi ke Jinan “di bawah desakan Wang”.

Pada jamuan dengan rakan kongsi tempatan Wang dan Tao Xianda, pekerja itu terpaksa minum dan mabuk. Dia ingat bahawa ketika dia tidak sedarkan diri, dia diserang secara seksual oleh seorang anggota jamuan selama kira-kira 20 minit, di mana penyelia Wang tidak melakukan apa-apa untuk menghentikan lelaki itu.

Pekerja itu kemudian bangun dalam keadaan bogel pada pagi 28 Julai lalu. Dalam akaunnya, dia menulis, “Rasa malu dan ketakutan yang luar biasa datang kepada saya sekaligus.”

Dia menjumpai kondom terpakai di sisi katilnya dan teringat samar-samar bahawa Wang membawanya ke bilik hotel dan memperkosanya selepas jamuan. “Saya tidak dapat bergerak di tempat tidur. Saya menangis dan dia [Wang] terus mencium dan menyentuh saya”.

Ketika dia menelefon Wang keesokan harinya, dia menafikan tuduhan rogol itu dan mengatakan bahawa dia hanya “mencium dan memeluknya,” tetapi rakaman CCTV hotel menunjukkan Wang memasuki biliknya empat kali pada malam itu, tinggal selama kira-kira 20 minit pada satu masa.

Pekerja itu mengadu kepada Alibaba, tetapi Wang tidak dihukum, dan syarikat itu masih tidak sempurna mengenai perkara itu. Selepas usaha gigihnya, pada 2 Ogos, pekerja itu dijanjikan sambutan rasmi dari syarikat itu tiga hari kemudian. Sambutan tidak pernah datang. Kakitangan yang bertanggungjawab menjelaskan bahawa ia “untuk reputasinya sendiri”.

Pekerja itu mengatakan bahawa dia kemudian mengadu perkara itu dalam kumpulan kerja syarikat, tetapi mesej itu dihapus dan dia dikeluarkan dari kumpulan itu. Dia juga melaporkan disoal oleh selusin pengawal keselamatan yang mengancam akan membawanya ke polis.

Pada petang 6 Ogos, pekerja itu mendedahkan apa yang berlaku di forum dalaman Alibaba, yang juga dikunjungi oleh Jack Ma sekali-sekala. Kemudian pada hari Sabtu, artikel itu menjadi viral di media sosial China.

Menurut kenyataan rasmi Alibaba, polis Jinan telah melancarkan siasatan ke atas kes itu dan pekerja yang disyaki telah digantung oleh syarikat itu. Alibaba juga menubuhkan pasukan penyiasat yang diketuai oleh Jiang Fang, timbalan ketua pegawai syarikat itu.

Sekitar tengah malam Sabtu, Ketua Pegawai Eksekutif Alibaba Zhang Yong meminta maaf di intranet Alibaba atas ketidakpedulian dan kurangnya pemprosesan yang tepat pada masanya oleh para eksekutif di semua peringkat. Dia menulis, “Bukan hanya pasukan HR yang harus meminta maaf atas kejadian seperti ini di Ali. Para eksekutif perniagaan yang relevan di semua peringkat mempunyai tanggungjawab. Semua orang harus meminta maaf atas ketidakpedulian dan kegagalan menangani perkara ini tepat pada waktunya. Bermula dengan saya dan pengurus kami, setiap daripada kita mesti merenung dan mengambil tindakan!”

Lihat juga:Dihina dan dihina: Bagaimana catatan media sosial mencetuskan perbincangan yang lebih luas mengenai gangguan di tempat kerja China