Kereta pertama Xiaomi akan menggunakan lidar Hesai

Xiaomi telah mengenal pasti Hesai Technology sebagai pembekal lidar untuk kereta pertamanyaMenurut laporan media China Evening Post pada 2 September, telefon itu akan dijual dengan harga lebih dari 300,000 yuan ($43,460). Syarikat lidar untuk pemanduan autonomi dan ADAS sebelum ini telah menerima pelaburan dari Xiaomi.

Pada persidangan langsung untuk peminat Xiaomi pada 6 April tahun lalu, pengasas syarikat Lei Jun menyebut hasil pengundian harga yang dimulakannya di Weibo. Di antara 17,000 pengundi, hampir 70% berharap kereta pertama Xiaomi tidak akan melebihi 150,000 yuan, dan hampir 1% berharap lebih dari 300,000 yuan. Kini nampaknya kereta itu telah mencapai had jangkaan pengguna.

Xiaomi telah menurunkan harga telefon pintarnya secara drastik dengan menjual secara langsung dalam talian dan membuang saluran perantaraan. Dalam industri automotif, LatePost berpendapat Xiaomi mungkin tidak mengambil jalan yang sama. Rantaian bekalan automotif lebih kompleks daripada telefon pintar, dan kenaikan harga bahan mentah baru-baru ini telah menjadi cabaran bagi semua syarikat kereta.

Model pertama Xiaomi akan menggunakan lidar keadaan pepejal hibrid Hesai AT128 sebagai pemasangan lidar utama, dan pelbagai lidar keadaan pepejal sebagai sensor tambahan.

Lidar semua keadaan pepejal mempunyai sudut tontonan yang lebih besar dan zon buta yang lebih kecil daripada lidar keadaan pepejal hibrid, yang sesuai untuk pampasan buta. Orang dalam industri mengulas bahawa ini lebih baik daripada penyelesaian semasa menggunakan lidar keadaan pepejal hibrid untuk mengisi tempat buta kenderaan.

Lidar adalah sensor utama untuk mencapai pemanduan autonomi peringkat tinggi. Seseorang yang dekat dengan Xiaomi mengatakan bahawa Lei Jun yakin bahawa tahap pengembangan kenderaan elektrik pintar tertinggi adalah pemanduan autonomi, dan Xiaomi telah melabur 3 bilion yuan dalam bidang ini.

Pada bulan Ogos tahun lalu, Xiaomi memperoleh syarikat teknologi pemanduan autonomi DeepMotion.ai dengan harga AS $77 juta untuk membentuk pasukan algoritma pemanduan autonomi Xiaomi. Pasukan ini kini mempunyai 500 orang dan merancang untuk berkembang menjadi 600 pada akhir tahun ini. Bukan hanya itu, Xiaomi mempunyai 40 kenderaan ujian jalan memandu sendiri.

Xiaomi telah melabur dalam syarikat rantaian bekalan, seperti syarikat dalam bidang cip pemanduan autonomi dan lidar. Setelah mengumumkan rancangan pembuatan kereta tahun lalu, Xiaomi turut sertaPusingan D dan D + pembiayaanIa adalah Teknologi Hesai pada bulan Jun dan November 2021, dengan jumlah lebih dari 300 juta dolar AS dan 70 juta dolar AS. Dana Pelaburan Industri Xiaomi Yangtze River telah dua kali memimpin pembiayaan syarikat cip memandu automatik Black Sesame Technology, dan tahun ini memimpin pelaburan dalam pengeluar lidar RoboSense. Shunwei Capital, yang diasaskan oleh Lei Jun sebelum penubuhan Xiaomi, telah melabur dalam syarikat lidar Benewake dan Innovusion.

Lihat juga:Sensor Lidar Hesai Technology AT128 akan memulakan pengeluaran besar-besaran dan penghantaran pada H2 pada tahun 2022

Banyak model baru yang dikeluarkan sejak tahun lalu dilengkapi dengan lidar. Radar keadaan pepejal hibrid AT128 yang dikeluarkan oleh Hesai Technology tahun lalu telah digunakan untuk kereta lithium L9 yang baru sahaja dihantar. RoboSense akan membekalkan lidar untuk SUV G9 baru Xiaopeng, yang akan dihantar pada suku keempat tahun ini. Sementara itu, Innovusion adalah pembekal model ET5 dan ET7 untuk NIO.

Dari segi bateri, menurut laporan sebelumnya dari 36Kr,Xiaomi telah memilih bateri FinDreams CATL dan BYD sebagai pembekalModel kelas bawah akan dilengkapi dengan bateri bilah lithium ferrous fosfat dari FinDreams, sementara model kelas atas akan dilengkapi dengan bateri Kirin, yang akan dikeluarkan oleh CATL akhir tahun ini.