Kerangka keselamatan data Ant Group Secret Flow sumber terbuka

Pada 4 Julai, Ant Group mengumumkanIa secara rasmi membuka rangka kerja pengkomputeran privasi yang dipercayaiDipanggil “aliran rahsia” untuk pemaju global. Rangka kerja teknologi ini mengintegrasikan teknologi pengkomputeran privasi arus perdana untuk menyelesaikan masalah keselamatan data dan perlindungan privasi. Kod untuk aliran rahsia adalah percuma untuk pemaju selepas Ant Group memutuskan untuk menjadikannya sumber terbuka.

Keselamatan data dan perlindungan privasi peribadi telah meningkat ke tahap strategik nasional di China. Pelaksanaan undang-undang dan peraturan seperti Undang-Undang Keamanan Siber, Undang-Undang Keamanan Data, dan Undang-Undang Perlindungan Informasi Pribadi memberikan jaminan hukum untuk aliran data yang aman. Pengkomputeran privasi merangkumi pelbagai disiplin ilmu dan melibatkan banyak teknologi profesional. Tidak mudah untuk menjadi sempurna dan memastikan keselamatan.

Secret Flow adalah kerangka pengkomputeran privasi yang dipercayai yang dikembangkan oleh Ant Group selama enam tahun. Ia dirancang dengan konsep teras keselamatan dan keterbukaan, menyokong hampir semua teknologi pengkomputeran privasi arus perdana, dan menyediakan penyelesaian yang kaya untuk senario yang berbeza. Di samping itu, Secret Stream mengetuai industri dari segi keselamatan dan prestasi dan boleh menyokong set data berskala besar. Ia telah digunakan secara meluas dalam perniagaan berskala besar dalam Ant Group dan bidang kewangan dan perubatan luaran.

Sebagai tambahan, Wei Lun, naib presiden dan ketua pegawai keselamatan teknikal Ant Group, dan pakar dari Akademi Teknologi Maklumat dan Komunikasi China (CAICT), Universiti Shanghai Jiaotong, Universiti Zhejiang dan institusi lain bersama-sama memulakan penubuhan “Jawatankuasa Pemandu Sumber Terbuka Aliran Rahsia.”

Lihat juga:Ant Group melancarkan ANEXT bank digital di Singapura

Ant Group juga menubuhkan “CCF-Ant Privacy Computing Special Research Fund” dengan China Computer Society. Dana ini didedikasikan untuk penyelidikan mengenai teknologi canggih pengkomputeran privasi. Tujuannya adalah untuk membina platform kerjasama industri-universiti-penyelidikan untuk para sarjana global dengan pemikiran inovatif dan kemampuan penyelidikan untuk mengkaji teknologi canggih pengkomputeran privasi dan menghasilkan hasil penyelidikan berkualiti tinggi, dan mempromosikan penerokaan dan pelaksanaan teknologi canggih dalam bidang keselamatan data.