Kementerian Kewangan India menuntut pemulihan cukai AS $88 juta dari Xiaomi

Kementerian Kewangan India berkata dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada RabuIa telah menghantar tiga notis alasan kepada Xiaomi Technologies India untuk mendapatkan kembali 6.53 bilion rupee ($88 juta) dalam bentuk cukai dari syarikat itu.

Kementerian itu berkata Xiaomi India menghantar royalti dan yuran lesen kepada Qualcomm dari Amerika Syarikat dan Xiaomi Mobile Software Co., Ltd. dari Beijing, yang tidak termasuk dalam nilai transaksi importnya. Kenyataan itu juga mengatakan bahawa Xiaomi dan pengeluar kontraknya gagal memasukkan royalti untuk telefon bimbit Mi yang diimport dan komponennya ke dalam nilai produk yang boleh dikenakan cukai.

Mengenai perkara ini, Xiaomi menjawab pada hari Rabu bahawa pihak berkuasa India meminta Xiaomi membayar balik cukai import yang berkaitan dengan royalti paten dari 1 April 2017 hingga 30 Jun 2020. Oleh itu, ia tidak ada kaitan dengan operasi perniagaan Xiaomi baru-baru ini. Kenyataan rasmi itu bukan Keputusan akhir.

Lihat juga:Ibu Pejabat Antarabangsa Xiaomi Shenzhen akan melancarkan skrin sekeliling LED 360 darjah

Di samping itu, Xiaomi percaya bahawa punca masalah cukai ini adalah perbezaan antara pihak-pihak dalam menentukan harga barangan import. Sama ada royalti, termasuk yuran pelesenan paten, harus dimasukkan dalam harga barangan import adalah isu teknikal yang rumit di semua negara. Xiaomi mengatakan bahawa ia akan terus berkomunikasi dengan pihak berkuasa India yang berkaitan mengenai isu ini.