Kedudukan: Vivo, OPPO dan Apple menduduki tempat 3 teratas di pasaran telefon pintar China tahun lalu

Counterpoint Mengumumkan Bahagian Pasaran Telefon Pintar China2021 pada hari Rabu. Di tempat pertama adalah Vivo, dengan pangsa pasar 22% dan pertumbuhan 21% dari tahun ke tahun.

OPPO (termasuk data dari OnePlus) menduduki tempat kedua dengan pangsa pasar 21%, diikuti oleh Apple pada 16% dan Xiaomi pada 15%. Kedua-dua Honor dan Huawei menyumbang 10% bahagian pasaran, dengan Honor meningkat 6% tahun ke tahun dan Huawei turun 68% tahun ke tahun. Realme mempunyai pertumbuhan terkuat, dengan pertumbuhan 379% dari tahun ke tahun dan pangsa pasar 3%.

Penganalisis penyelidikan Zang Mengmeng mengulas mengenai prestasi Apple, dengan mengatakan, “Apple berada di kedudukan No.1 di China setelah pelancaran iPhone 13 pada bulan September (Minggu 39). Ia terus memimpin untuk sebahagian besar suku keempat. IPhone 13 baru telah berada di kedudukan teratas kerana harga permulaan yang agak rendah yang dikeluarkan di China dan kemampuan kamera dan 5G baru”.

Penjualan Vivo dan OPPO didorong oleh perniagaan luar talian mereka yang kuat dan strategi portfolio produk yang diperluas. Prestasi vivo didorong oleh siri X70 dan siri S, dan siri Renault 7 OPPO menunjukkan prestasi yang kuat. Honor juga mula bangkit semula pada separuh kedua 2021 selepas memulihkan hubungan dengan pembekal.

Lihat juga:Canalys: Xiaomi menduduki tempat pertama di pasaran telefon pintar India pada tahun 2021

Tahun ini juga terbukti menjadi tonggak bagi OEM China untuk merangkul teknologi canggih. Vivo, OPPO dan Xiaomi semuanya melancarkan chipset yang dikembangkan sendiri untuk menunjukkan pelaburan mereka dalam semikonduktor. OPPO dan HONOR juga memperkenalkan model flagship yang boleh dilipat dengan lebih banyak ciri pembangunan dan perisian yang sangat disesuaikan, terutama untuk pengguna China.