Kedai TikTok ByteDance memasuki Thailand, Vietnam, Malaysia

Eksport Media CinaFijiphilippines. kgmMelaporkan pada hari Jumaat bahawa sumber yang dekat dengan Douyin telah mendedahkan bahawa bahagian e-dagang syarikat itu akan membuat kemajuan besar ke Asia Tenggara. Pada masa ini, TikTok Shop telah memasuki Thailand, Vietnam, Malaysia dan tempat-tempat lain.

Pada Februari 2021, TikTok Shop melakukan ujian A/B di Indonesia. Ketika ini, di Asia Tenggara, hanya syarikat yang berdaftar di Indonesia dibenarkan membuka kedai di negara itu dan pembelian terhad kepada pengguna Indonesia.

Pada bulan April 2021, TikTok Shop mendarat di UK, memberi keutamaan kepada syarikat yang berdaftar di UK, tetapi secara beransur-ansur dibuka untuk pedagang rentas sempadan mulai bulan Jun.

Seorang penyedia perkhidmatan menunjukkan masalah dengan platform baru, “Pengguna di negara lain di Eropah dan Amerika Syarikat juga dapat melihat produk di TikTok Shop versi UK, sehingga banyak pedagang di UK akan menambahkan ‘-UK’ pada akhir nama akaun mereka untuk menarik lebih banyak pengguna UK. TikTok Shop versi Indonesia hanya terbuka untuk pengguna Indonesia.”

Jurucakap organisasi rangkaian pelbagai saluran TikTok berkata: “Kedai TikTok di pasaran Asia Tenggara terbuka untuk pedagang tempatan. Kedai rentas sempadan seperti pasaran UK akan memakan masa. Pasaran Asia Tenggara terlalu rumit.”

Di samping itu, TikTok kini merekrut bakat e-dagang tempatan dan pengendali perniagaan di Vietnam, Thailand, Malaysia dan tempat-tempat lain.

Bercakap mengenai e-dagang di Asia Tenggara, Shopee dan Lazada menonjol. Di belakang mereka adalah dua syarikat gergasi Internet China, Tencent dan Alibaba.

Lihat juga:Alibaba menangguhkan perbincangan untuk mengumpulkan $1 bilion untuk Lazada

Orang dalam e-dagang kanan menunjukkan: “Dalam beberapa tahun terakhir, fokus persaingan di pasar e-dagang Asia Tenggara adalah pada Shopee dan Lazada. Sekarang kemasukan ByteDance dapat membawa perubahan yang mengejutkan.” Lazada memberi tumpuan untuk menonjolkan jenama, manakala Shopee bermula di pasaran bandar kecil dan luar bandar, sesuai untuk penjual kecil dan sederhana. Kelebihan Douyin terletak pada trafik kerana platform ini mempunyai 240 juta pengguna aktif bulanan di Asia Tenggara.