Kapasiti terpasang bateri kuasa China yang terkemuka di dunia

Paparan maklumat yang diterbitkan semasa2022 World Electric Vehicle dan ES Battery ConferenceDiadakan pada 21 Julai, pada akhir bulan Jun, kapasiti bateri kuasa terpasang China telah mencapai 531.9GWh, menduduki tempat pertama di dunia.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, dengan pengembangan sistem pemacu elektrik ke dalam kereta, kapal pesiar, kapal kargo, transit kereta api dan jentera pertanian, industri bateri kuasa China telah berkembang pesat. Kekuatan keseluruhan telah dipertingkatkan dengan ketara. Pada tahun 2021, kapasiti bateri kuasa terpasang China akan berjumlah 154.5GWh, menyumbang kira-kira 50% daripada jumlah global. Sebagai tambahan kepada 6 daripada 10 syarikat teratas dengan kapasiti bateri kuasa terpasang di dunia, bahagian pasaran gabungan syarikat China adalah sekitar 48%.

Dari segi bateri kuasa kenderaan, kapasiti bateri kuasa terpasang China pada separuh pertama tahun ini berjumlah 110.1GWh, meningkat 109.8%. Kapasiti terpasang bateri terner menyumbang 41.4%, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 51.2%. Pada masa yang sama, kapasiti terpasang bateri besi fosfat lithium menyumbang 58.5%, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 189.7%.

Lihat juga:Pengerusi Geely Li Jiaxiang: Industri automobil telah memasuki tahap pengembangan pintar

Teknologi bateri kuasa telah berkembang pesat. China telah membentuk rantaian industri lengkap yang merangkumi bahan asas, sel bateri, sistem bateri, dan peralatan pembuatan. Bahagian pasaran global bahan katod telah mencapai 90%, sementara kadar bekalan bebas bahan pemisah telah melebihi 90%. Ketumpatan tenaga bateri terner dan bateri besi fosfat litium berada di peringkat terkemuka antarabangsa. Hingga kini, jumlah standard bateri kuasa yang dilancarkan oleh China menyumbang lebih daripada 40% bahagian global.

Sistem kitar semula ditubuhkan secara awal. Hingga akhir bulan Jun tahun ini, China telah membina sejumlah 10,171 kedai perkhidmatan kitar semula bateri kuasa untuk kenderaan tenaga baru.

Di samping itu, menurut Tianyan Check, hingga kini, terdapat lebih dari 9.200 syarikat berkaitan bateri kuasa di China, 49 di antaranya baru didaftarkan pada separuh pertama 2022, dengan kadar pertumbuhan rata-rata 50.1% dari Januari hingga Jun, mengekalkan pertumbuhan yang tinggi. Dari perspektif pengedaran geografi syarikat bateri kuasa, jumlah syarikat berkaitan di Hunan, Guangdong, dan Jiangsu berada di kedudukan tinggi, masing-masing melebihi 2.700, 2.100, dan 650.