JuneYao Group memegang Yudo Automobile untuk memasuki bidang automotif

Pada bulan April tahun ini,Berita Ekonomi HarianMenurut laporan itu, Fortune 500 JuneYao Group China telah menjadi pemegang saham pengendali sebenar Uduo Automobile.Berita ini disahkan pada 2 September.

Pada 30 Ogos, jurucakap Udo Motors memberitahu media, “Penambahan JuneYao Group adalah langkah pertama yang diambil oleh Udo Motors dalam proses pembiayaan.”

Menurut orang yang mengetahui perkara itu, sebelum 20 April, JuneYao Group dan Uduo Automobile menandatangani perjanjian untuk menjadi pemegang saham pengendali sebenarnya.

JuneYao Group adalah syarikat industri perkhidmatan moden yang memberi tumpuan kepada pelaburan industri. Ditubuhkan pada bulan Julai 1991, ia telah membentuk lima segmen perniagaan utama: pengangkutan udara, perkhidmatan kewangan, penggunaan moden, perkhidmatan pendidikan, dan inovasi teknologi. Dalam senarai 500 syarikat China teratas pada tahun 2021, ia berada di kedudukan ke-199 dengan pendapatan tahunan 31.93 bilion yuan (AS $4.6 bilion).

Seseorang yang dekat dengan Udo Automobile mendedahkan bahawa JuneYao Group telah membentuk pasukan kereta baru setelah mengambil alih kilang kereta. Salah satu sebab utama JuneYao Group menjadi pemegang saham terbesar Uduo adalah dengan menggunakan kelayakan pengeluaran dan pangkalan pengeluaran kenderaan tenaga baru yang terakhir.

“Pengaruh jenama Uduo atau kedudukan pasaran tidak sesuai dengan kedudukan JuneYao Group.” Menurut orang yang akrab dengan perkara itu, JuneYao akan menjual kenderaan di bawah jenama kereta sendiri pada masa akan datang, yang dihasilkan oleh Udo.

Sebagai salah satu pengeluar kenderaan tenaga baru yang paling awal di negara ini, Yudo telah menyelesaikan proses R&D, penghantaran, dan purna jual sebelum pengeluaran besar-besaran produk Neo, Xiaopeng, dan Li Automobile. Pada tahun 2018, Udo mencapai penjualan 9,300 kereta baru dan kadar penghantaran 100%, kedua setelah NIO.

Tetapi selepas itu, Udo mula stagnan ketika penjualannya merosot. Keuntungan bersihnya pada tahun 2018 adalah -138 juta yuan, dan keuntungan bersihnya pada tahun 2019 adalah -177 juta yuan. Sehingga 2021, kerugian mencapai 213 juta yuan. Sehingga 31 Mac tahun ini, jumlah liabilitinya adalah 1.682 bilion yuan.

Disebabkan masalah kewangan dan penutupan pengeluaran, ramai pekerja Udo memiliki syarikat itu sejak dua tahun lalu. Pada tahun 2021, eksekutif Uduo menjelaskan perlambatan tersebut: “Penangguhan pengeluaran syarikat terutama dipengaruhi oleh bekalan bateri. Sekarang kami telah menyusun rancangan pembelian bateri baru. Pengeluaran dijangka akan disambung sekitar akhir bulan Jun 2022.”

Berkat suntikan modal JuneYao Group, Uduo telah menyambung semula kerja dan pengeluaran pada bulan Julai. Pada 26 Julai, model pertama syarikat yang siap π1 Lite dilancarkan secara rasmi dari barisan pemasangan setelah disambung semula kerja dan pengeluaran. Sehingga akhir bulan Ogos, jumlah pekerja Udo sekali lagi meningkat kepada hampir 1,000 orang.

Lihat juga:BYD akan melancarkan sistem DM-i generasi kelima pada tahun 2024

Menurut rancangan itu, Uduo hanya akan menghasilkan satu model tahun ini-π1 Lite. Ia akan melancarkan dua model yang lebih baru pada tahun 2023, dengan harga sekitar 100,000 yuan. Pada masa akan datang, harga kenderaan Uduo secara beransur-ansur akan meningkat menjadi sekitar 150,000 yuan.