Jumlah urus niaga pasaran karbon China pada tahun pertama hampir 126 juta dolar AS

Pada sidang media yang diadakan pada 22 Julai, Liu Youbin, jurucakap Kementerian Ekologi dan Alam Sekitar China, mengatakan:Sehingga 15 Julai tahun ini, jumlah perdagangan kumulatif kapasiti pelepasan karbon di pasaran karbon China adalah 194 juta tan, Nilai transaksi terkumpul adalah 8.492 bilion yuan (AS $1.26 bilion).

Pasaran karbon nasional China secara rasmi melancarkan transaksi pada 16 Julai 2021. Semasa kitaran prestasi pertama, 2.162 syarikat pemancar utama dalam industri penjanaan tenaga dimasukkan, meliputi sekitar 4.5 bilion tan pelepasan karbon dioksida setiap tahun, menjadikannya pasaran karbon terbesar di dunia.

Liu Zhiquan, seorang pegawai Kementerian Ekologi dan Alam Sekitar, menunjukkan bahawa pasaran karbon nasional adalah alat kebijakan penting untuk melaksanakan tujuan puncak karbon dan berkecuali karbon pemerintah. Kementerian Ekologi dan Alam Sekitar secara aktif dan mantap mempromosikan pelbagai tugas seperti sistem institusi, spesifikasi teknikal, pembinaan infrastruktur, dan peningkatan kapasiti. Sistem pasar karbon nasional yang mengintegrasikan peruntukan kuota, manajemen data, pengawasan transaksi, pemeriksaan penegakan hukum, dan dukungan dan jaminan pada awalnya telah dibentuk.

Lihat juga:China pada mulanya menubuhkan sistem kitar semula bateri kuasa

Presiden Liu juga mengatakan bahawa kesan insentif dan pengekangan pasaran karbon pada awalnya berlaku, dan untuk pertama kalinya, tanggungjawab pengurangan pelepasan karbon dilaksanakan kepada perusahaan di seluruh negara melalui mekanisme pasar. Ini telah memperkuat kesadaran perusahaan mengenai pengembangan karbon rendah bahawa “pelepasan karbon mempunyai biaya dan pengurangan karbon mempunyai faedah”, dan secara efektif memainkan peranan harga karbon.

Seterusnya, pihak berwajib akan terus memperkuat pembinaan undang-undang, peraturan dan sistem kebijakan pasar karbon nasional, secara aktif mempromosikan perundangan “Peraturan Interim tentang Pengelolaan Perdagangan Emisi Karbon”, dan memperbaiki sistem perdagangan pendukung dan spesifikasi teknikal yang berkaitan. Sebaliknya, China akan memperkuat pengawasan kualiti data dan pengurusan operasi, meningkatkan pengurusan pendedahan maklumat dan hukuman kredit, dan meningkatkan hukuman atas pelanggaran undang-undang dan peraturan. Pada masa yang sama, negara akan terus memperkuat pembinaan pasaran, secara beransur-ansur memperluas liputan industrinya, dan memperkaya entiti, jenis dan kaedah transaksi.