Jenama teh susu Changsha menghadapi diskriminasi gender, iklan tidak produktif

Baru-baru ini, rantaian teh susu fesyen Cha Yan Yuesi () telah dikritik hebat kerana menggunakan jenaka seksis dalam kempen pengiklanannya.

Jenama teh susu niche ini ditubuhkan di Changsha, Hunan pada tahun 2013 dan belum berkembang di luar bandar, tetapi telah memenangi sokongan kumpulan pengguna tempatan yang berkembang selama bertahun-tahun. Menurut China Business News, kadar pujian teh Yuese di kalangan pengguna melebihi 98%, manakala jenama teh susu terkemuka China Hey Tea hanya 91%.

006zCGJCly1glngbxci7nj30u00k0dml-1.jpg
Sumber: Weibo

Dalam strategi pengiklanan kontroversial Cha Yanyue, jenama itu menggunakan idiom dialek tempatan “Jianlouzi ()”, yang bermaksud mengambil hadiah kejutan dari biru. Salinan iklan berbunyi: Terdapat banyak gadis cantik yang berbaris untuk membeli teh susu. Jika anda secara tidak sengaja melihat yang cantik, anda boleh memberitahu rakan anda bahawa anda telah mengambil hadiah kejutan (Jian Louzi).

Sumber: Weibo

Ramai orang netizens telah menyatakan dalam talian bahawa garis pengiklanan ini menimbulkan wanita, menunjukkan bahawa lelaki harus sentiasa memberi perhatian untuk bermain dengan santai, seperti istilah popular pick-up-artist, atau pua menyiratkan.

Jenama ini jelas membenarkan pandangan lelaki. Seorang pengguna Weibo berkata seorang wanita tidak memerlukan seorang lelaki yang sentiasa menatapnya.

Pandangan ini berasal dari pandangan ahli teori filem feminis Laura Mulvey, yang percaya bahawa penonton lelaki heteroseksual sering mendapat keseronokan dari menatap dan menggunakan wanita sebagai gelas untuk objek dan menonton.

Pada 19 Februari, Cha Yanyue menerbitkan surat permintaan maaf di Weibo, menyatakan bahawa jenama itu membuat kesilapan ketika cuba menyesuaikan idiom dialek ke tempat kejadian dan gagal melancarkan kempen promosi yang menarik. Pada masa akan datang, kami akan menjelaskan garis antara kreativiti dan rasa hormat.

Walau bagaimanapun, selepas tenang seketika, jenama itu menemui satu lagi pertikaian mengenai pembungkusan seksis. Mengenai sampel beg teh percuma yang sebelum ini diedarkan kepada pelanggan, satu kenyataan berbunyi: Apabila anda keluar untuk tarikh ini, [seks] pasti akan berlaku. Gunakan beg teh ini untuk mengelakkan keadaan yang tidak dapat ditanggung. Pembungkusan juga mengandungi elemen visual seksual.

640-1.jpeg
Sumber: Weibo

Saya fikir ia adalah iklan kondom! Seorang pengguna Weibo menulis: “Siapa yang akan menggunakan bar teh ini?”

Berikutan kritikan hebat di Internet, jenama itu mengeluarkan surat permintaan maaf kedua melalui Weibo pada 20 Februari, dengan mengatakan bahawa idea untuk produk itu berasal dari tahun 2014 dan bahawa kami membuat beberapa kesilapan ketika cuba menarik perhatian orang dengan membuat air liur seksis.

Lihat juga:Jenama Teh Susu Cina Paling Popular 2020

Iklan lucu yang melintasi sempadan penghormatan tidak pernah lucu. Memecahkan etika dalam pemasaran jenama hanya akan membuat kempen tidak produktif.