Jenama solek Asia Tenggara Y.O.U menerima pembiayaan Siri C bernilai AS $40 juta

Jenama solekan yang berpangkalan di Asia Tenggara, Y.O.U, mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia telah menyelesaikan pembiayaan Siri C bernilai AS $40 juta, yang diketuai oleh Yinshan Capital, diikuti oleh SIG, Gaorong Capital, ATM Capital, eWTP Arab Capital, dan M31 Capital. Setakat ini, Y.O.U telah mengumpulkan dana $70 juta.

Dana segar digunakan terutamanya untuk pengembangan kedai Y.O.U, pengembangan produk, rantaian bekalan global dan pengembangan bakat di pasaran baru muncul di luar negara untuk mengukuhkan lagi kedudukan jenama dalam industri solek Asia Tenggara.

Sebagai jenama kecantikan yang mengintegrasikan produk solek dan penjagaan kulit, Y.O.U mula beroperasi di pasaran Indonesia pada akhir 2018, dan sejak itu berkembang ke Filipina, Malaysia, Thailand dan negara-negara lain, meliputi hampir 40,000 tempat penjualan. Syarikat ini menggunakan bahan keselamatan global yang maju untuk membantu wanita moden menyelesaikan masalah kulit dari dalam ke luar. Sebagai tindak balas kepada ciri-ciri kulit Indonesia, Y.O.U melancarkan rangkaian produk tempatan seperti solek dengan fungsi penjagaan kulit dan intipati anti-penuaan.

Pasukan pengasas Y.O.U dari jenama telefon pintar China OPPO mempunyai pengalaman bertahun-tahun dalam membangunkan produk runcit dan solek di Asia Tenggara. Pasukan pengasas berkata: “Pembangunan jenama tertakluk kepada tahap ekonomi negara di mana ia berada. Berbanding dengan pengguna di negara-negara dengan KDNK per kapita yang tinggi seperti China dan Amerika Syarikat, pengguna Asia Tenggara berada di tahap mengejar jenama berkualiti. Di pasaran Asia Tenggara, terutama Indonesia, halangan masuk yang tinggi menjadikan produk luar negara tidak dapat masuk dengan cepat, memberikan peluang yang sangat baik untuk munculnya jenama tempatan dengan kemampuan pengembangan saluran yang kuat. “

Dari segi promosi saluran penjualan, Y.O.U menyelesaikan susun atur saluran dalam talian dan luar talian hanya dalam tiga tahun, termasuk kedai francais, pasar raya, kedai serbaneka dan platform e-dagang utama. Y.O.U telah diakui oleh sebilangan besar peniaga dalam meningkatkan imej kedai penjualan dan melatih panduan membeli-belah.

Dari segi pengembangan produk, Y.O.U bergantung pada rantaian bekalan kosmetik matang China dan mempunyai kelebihan dari segi kualiti, kelajuan peningkatan produk, dan kos.

Lihat juga:Jurujual siaran langsung teratas Li Jiaqi mencatatkan penjualan $1.7 bilion dalam siaran langsung 11.11, diikuti oleh Wei Ya

Mintel, sebuah syarikat penyelidikan pasaran terkenal di dunia, mengungkapkan dalam laporan terbarunya bahawa Asia Tenggara disenaraikan sebagai “pasaran masa depan” untuk pengembangan industri solek global. Saiz pasarannya dijangka melebihi AS$300 bilion menjelang 2025 dengan Indonesia, Filipina dan Thailand mempunyai potensi pertumbuhan melebihi 120 peratus.