Jenama kenderaan elektrik NIO bertindak balas terhadap khabar angin bahawa ia akan memasuki industri telefon pintar

Baru-baru ini dilaporkan bahawa syarikat kereta elektrik China NIO berhasrat untuk memasuki industri telefon bimbit. Menurut laporan itu, NIO telah menubuhkan jabatan perniagaan telefon pintar dan merekrut pelbagai kakitangan di kawasan Qianhai di Shenzhen. Pengguna Weibo dengan nama pengguna “@ Laoban Lianbo“Ia dimaklumkan oleh sumber pada Selasa bahawa NIO bertekad untuk memulakan perniagaan telefon bimbit dan projek itu kini dalam peringkat kajian awal. Sebagai tindak balas kepada berita itu, NIO menjawab bahawa tidak ada maklumat untuk didedahkan pada masa ini dan butiran lanjut akan disampaikan kepada media dan pelanggan.

Sebelum ini, beberapa pembuat kereta telah memutuskan untuk melabur dalam perniagaan telefon pintar cawangan. Pada bulan September tahun lalu, Geely Holding Group mengeluarkan dokumen yang menyatakan bahawa pengasas dan pengerusinya Li Shufu telah mengesahkan bahawa dia akan memulakan perniagaan telefon pintarnya. Matlamat Lee adalah untuk menyediakan perkhidmatan mewah dan membukanya kepada dunia. 28 September 2021,Hubei Xingji Times Technology Co., Ltd. diasaskan oleh Li.Syarikat baru menandatangani perjanjian kerjasama strategik dengan Zon Pembangunan Ekonomi dan Teknologi Wuhan dan secara rasmi mengumumkan kemasukannya ke dalam industri telefon bimbit.

Pada bulan Januari tahun ini, khabar angin beredar di pasaran bahawa syarikat telefon bimbit Geely Group sedang mendekati jenama telefon pintar Meizu untuk membincangkan pemerolehan. Geely Holdings enggan mengulas, dengan mengatakan bahawa penyelidikan dan pengembangan telefon bimbit kelas atas yang dipimpin oleh Xingji Times sedang berjalan dengan teratur. Mereka juga mahukan perkongsian ekologi yang terbuka dan bersepadu.

Lihat juga:Ketua Pegawai Eksekutif Xiaomi Lei JuN: Kereta akan memulakan pengeluaran besar-besaran pada separuh pertama 2024

Sementara itu, beberapa pembuat telefon bimbit terkenal telah mengumumkan rancangan untuk memasuki industri automotif. Xiaomi telah mengumumkan bahawa model pertamanya dijangka dilancarkan pada tahun 2024, dan pembinaan kereta masa depan Apple adalah rahsia terbuka.