JD meneliti potensi memasuki bidang penghantaran makanan

Xin Lijun, Ketua Pegawai Eksekutif JD Retail, mengatakan dalam wawancara bahawa JD sedang mengkaji kemungkinan memasuki bidang penghantaran makanan,BloombergMelaporkan pada hari Jumaat.

“Ini akan bergantung pada apa yang dapat kita lakukan dan kapan kita dapat membina pasukan berbakat dan kapan kita akan mula melakukannya,” kata eksekutif itu.

Meituan dan Alibaba telah lama menguasai pasaran penghantaran makanan China, dan mereka telah banyak melabur dalam memupuk sekumpulan besar pemandu penghantaran makanan. Xin tidak memperincikan rancangan takeaway syarikat dalam wawancara itu, tetapi mengatakan Dada Kuaisong, anak syarikat logistik JD, mempunyai kelebihan dalam penghantaran intra-bandar. Dalam industri penghantaran makanan, penghantaran batu terakhir adalah kunci.

Media China LatePost juga melaporkan berita itu pada 8 Jun, yang disahkan oleh kenyataan Xin Lijun.LewatMenurut laporan itu, JD.com akan mengemudi perniagaan penghantaran makanan restoran, dan perniagaan penghantaran makanan akan dihantar oleh Dada di Aplikasi JD Daojia. Perniagaan ini belum dilancarkan secara rasmi. Lokasi pertama juruterbang akan dipilih di bandar-bandar seperti Zhengzhou, dan pasukan ini telah menghubungkan JD Waimai dengan peniaga katering tempatan.

Lihat juga:JD.com akan mencuba perniagaan penghantaran makanan

Industri penghantaran makanan China terus berkembang pesat. Menurut data CHNCI, saiz pasaran makanan dan minuman China telah meningkat dari 166.3 bilion yuan ($28.4 bilion) pada tahun 2016 kepada 664.6 bilion yuan ($99.4 bilion) pada tahun 2020. Saiz pasaran industri katering takeaway China dijangka mencapai 941.74 bilion yuan (AS $140.48 bilion) pada tahun 2022.