IQiyi melancarkan aplikasi pendidikan, mensasarkan pasaran pendidikan dalam talian yang sesak

Platform video China iQiyi baru-baru ini melancarkan aplikasi yang disebut “Pendidikan iQiyi” di App Store iPhone, yang didedikasikan untuk menyediakan animasi kanak-kanak, buku audio dan kelas dalam talian, di samping kandungan dan perkhidmatan lain.

Aplikasi pendidikan dikembangkan dan dikendalikan oleh Beijing Bianzhi Education Technology Co., Ltd., sesuai untuk pengguna dari semua peringkat umur untuk menikmati perkhidmatan pendidikan yang disesuaikan melalui telefon bimbit atau tablet mereka, dan berkongsi kaedah pembelajaran yang cekap dengan rangkaian sosial mereka. Menurut pengenalan rasminya, aplikasi baru ini mendapat manfaat daripada kerjasama dengan guru terkenal dari banyak kolej terkenal.

Bianzhi Education melancarkan pelbagai mod pembelajaran di aplikasi untuk mewujudkan pengalaman pengguna yang sangat baik. Di kelas langsung, pelajar dapat memberikan maklum balas untuk pengajaran masa nyata dan berinteraksi rapat dengan tutor. Video pengajaran pra-rakaman oleh guru terkenal untuk membantu pelajar yang tidak dapat menghadiri kelas pada waktu yang ditetapkan.

Berbanding dengan produk pendidikan dalam talian yang lain, pendidikan iQiyi mempunyai pelbagai disiplin ilmu, termasuk sains popular, bahasa Inggeris, matematik, sejarah, dan sebagainya. Selebriti akademik, selebriti pendidikan, pelakon dan penyanyi semuanya muncul di platform, menyuntik semangat baru kepada pengguna yang dibebani dengan peperiksaan atau pekerjaan.

Pelbagai lounge pembelajaran dalam talian sangat popular kerana kaedah komunikasi yang berkesan dan pengkhususan yang mendalam. Pada masa ini, platform seperti Costudy, Timing, dan Classmate mempunyai pengguna yang paling aktif, dan harapan tinggi untuk perkhidmatan serupa yang ditawarkan oleh aplikasi pendidikan baru iQiyi.

Wabak pneumonia mahkota baru adalah faktor penting yang mendorong pengembangan pasaran pendidikan dalam talian China. Menurut data yang dikeluarkan oleh iiMedia, jumlah pengguna pendidikan dalam talian di China akan mencapai 446 juta tahun ini. Pasaran besar telah menarik perhatian pelbagai gergasi video domestik termasuk Youku, iQiyi dan Tencent.

Pada awal tahun 2020, sebagai tindak balas kepada pernyataan oleh Kementerian Pendidikan China yang bertajuk “Memastikan pembelajaran tidak terganggu ketika kelas terganggu”, banyak jenama pendidikan dalam talian menggunakan Tencent Video dan Youku Video sebagai saluran berguna untuk pendidikan dalam talian. Youku secara langsung bekerjasama dengan Sistem Perkhidmatan Awam Sumber Pendidikan Digital Nasional yang dikendalikan oleh Pusat Teknologi Pendidikan Nasional, membawa hampir 2,000 kursus percuma kepada guru dan pelajar di seluruh negara.

Tencent Video sebelumnya melancarkan program “Kelas di Rumah” dengan 41 institusi berkualiti tinggi, yang bertujuan untuk menyediakan lebih dari 100 kursus percuma untuk pelajar prasekolah, sekolah rendah dan menengah di seluruh negara.

Pada bulan Januari tahun ini, iQiyi menubuhkan syarikat pendidikan dalam talian bebas-Bianzhi Education, yang menggabungkan perkhidmatan termasuk saluran pendidikan yang dilancarkan pada tahun 2012, iQiyi Knowledge, TV Country (), dan Dream Champion (). Tujuan utama syarikat adalah untuk mewujudkan platform pengedaran dan operasi kandungan pendidikan dalam talian.

Ketua Pegawai Eksekutif iQiyi Gong Yu berkata, “Pendidikan dan hiburan adalah dua ekosistem yang berbeza. Kami menyedari bahawa masih ada ruang besar untuk pendidikan dalam talian. Model perniagaan yang inovatif, pengguna dan teknologi aktif adalah tiga sorotan pendidikan kecerdasan bian.”

Lihat juga:Kementerian Pendidikan China telah menubuhkan sebuah jabatan baru untuk mengawasi bimbingan ekstrakurikuler dan meningkatkan usaha untuk membendung industri pendidikan swasta yang berkembang pesat

Laporan kewangan yang sebelumnya didedahkan oleh iQiyi menunjukkan bahawa pada suku pertama tahun ini, pendapatan syarikat mencapai 8 bilion yuan (AS $1.24 bilion), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 4%. Walau bagaimanapun, kerugian bersihnya dalam tempoh yang sama mencapai 1.3 bilion yuan (AS $202 juta). Sehingga akhir suku pertama, iQiyi telah menerima 105.3 juta pelanggan berbayar. Memandangkan perkembangan ini, penganalisis telah meramalkan bahawa iQiyi mungkin bereksperimen dengan perkhidmatan pendidikan dalam talian sebagai saluran keuntungan tambahan.

Pada masa ini, walaupun pendidikan dalam talian menikmati ruang pasaran yang besar, banyak syarikat gergasi Internet seperti Tencent, Alibaba, dan ByteDance bersaing untuk mendapatkan bahagian. Dalam persaingan sengit, iQiyi mungkin menghadapi cabaran besar di masa depan.