India melancarkan larangan baru terhadap aplikasi China

Kerajaan India pada hari Isnin54 lagi aplikasi internet China dilaporkan diharamkanSebabnya ialah mereka menimbulkan “ancaman keselamatan”.

Agensi itu telah menerima cadangan dari Kementerian Dalam Negeri India untuk melarang 54 aplikasi telefon pintar China di bawah peruntukan darurat di bawah Seksyen 69A Akta Teknologi Maklumat, kata satu kenyataan dari Kementerian Elektronik dan Teknologi Maklumat. Kementerian Elektronik dan Teknologi Maklumat akan mengeluarkan notis rasmi untuk mengharamkan aplikasi ini di India.

Laporan itu menunjukkan bahawa aplikasi China yang dilarang di India kali ini terutama melibatkan alat, permainan dan sembang video, dan syarikat termasuk syarikat teknologi utama Tencent, Alibaba dan NetEase.

Media India secara khusus menyebut aplikasi permainan mudah alih “Free Fire” dalam senarai yang dilarang. Free Fire adalah permainan menembak eksodus yang dilancarkan pada tahun 2017 oleh Sea, sebuah kumpulan teknologi yang berpusat di Singapura. Tencent adalah pemegang saham terbesar SEA. Pada bulan Januari, Tencent mengurangkan kepentingannya di Laut kepada 18.7% daripada 21.3%, akhirnya mengurangkan hak mengundi di bawah 10%.

Free Fire, salah satu permainan telefon pintar paling popular di dunia, telah dimuat turun lebih dari satu bilion kali di Google Play, menurut data. Di samping itu, permainan ini sangat popular di India, di mana ia adalah permainan telefon pintar berbayar tertinggi pada suku ketiga 2021.

Sejak Jun 2020, kerajaan India telah mengharamkan kira-kira 224 aplikasi China, termasuk TikTok dan WeChat.

Lihat juga:Bahagian cukai pendapatan India menyerbu pejabat tempatan syarikat China termasuk Xiaomi, OPPO dan OnePlus

Selain melarang aplikasi China, pemerintah India baru-baru ini mengumumkan larangan lain. Menurut laporan “Business Daily” India pada 10 Februari, Kementerian Penerbangan Awam India menyatakan bahawa Pentadbiran Umum Perdagangan Luar Negeri mengumumkan bahawa ia akan melarang import drone asing mulai 9 Februari. Namun, pengimportan drone untuk tujuan R&D, pertahanan dan keselamatan tidak termasuk dalam larangan tersebut, tetapi masih perlu disetujui. Di samping itu, import alat ganti drone tidak akan terjejas.  

Banyak media India berspekulasi bahawa langkah ini bertujuan untuk menanggapi kebijakan “Made in India” Perdana Menteri India Narendra Modi untuk mempromosikan pengeluaran tempatan.