Huobi Mall dan BTC.Top menangguhkan perniagaan di China kerana peningkatan pengawasan

Pelombong cryptocurrency China Huobi Mall dan Bitcoin (BTC. Top) mengumumkan pada hari Ahad bahawa mereka telah menangguhkan operasi mereka di daratan China setelah negara itu meningkatkan tindakan keras terhadap pelombong dan aktiviti perdagangan bitcoin, menyebabkan pasaran cryptocurrency merosot.

Suruhanjaya Kestabilan dan Pembangunan Kewangan Majlis Negeri mengumumkan pada hari Jumaat bahawa ia akan memperkuat pengawasan untuk mencegah dan mengawal risiko kewangan. Pernyataan rasmi dari persidangan itu menyatakan perlunya “menekan perlombongan dan perdagangan Bitcoin, dan dengan tegas mencegah penyebaran risiko individu ke bidang sosial.”

Ini adalah kali pertama pengawal selia kewangan mengeluarkan panggilan untuk perlombongan mata wang digital.

Mesyuarat itu dipengerusikan Naib Perdana Menteri China, Liu He yang menandatangani perjanjian perdagangan dengan bekas Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump tahun lalu bagi meredakan perjuangan ekonomi kedua-dua negara.

Huobi Mall, yang dimiliki oleh pertukaran cryptocurrency Huobi, mengatakan dalam satu kenyataan bahawa ia telah memutuskan untuk berhenti menjual mesin perlombongan dan menyediakan perkhidmatan yang berkaitan dengan pelanggan di daratan China. “Kami akan bekerjasama secara aktif dengan pihak berkuasa China dalam melaksanakan langkah-langkah pengawalseliaan,” kata syarikat itu.

Menurut data yang disusun oleh Bitcoin.com, kadar hash Bitcoin Huobi telah menurun sebanyak 18.9% berbanding hari Ahad. Saham syarikat yang disenaraikan di Hong Kong menjunam 22% pada hari Isnin kepada HK $14.66 sesaham.

Jiang Zhuoer, pengasas kolam perlombongan Crypto BTC.Top, menyiarkan di Weibo bahawa syarikat itu akan menghentikan operasi di China kerana risiko peraturan, sambil menambah bahawa ia akan menjalankan perniagaan perlombongan Crypto terutamanya di Amerika Utara pada masa akan datang.

“Dalam jangka panjang, ketika pengawal selia China menindak perlombongan domestik, hampir semua peralatan perlombongan kriptografi China akan dijual di luar negara. Pada akhirnya, China juga akan kehilangan kekuatan pengkomputeran kriptografi ke pasaran asing”.

Penambang kripto HashCow juga mengatakan akan berhenti membeli rig bitcoin baru, menurut Reuters, sambil menambah bahawa bayaran balik penuh akan diberikan kepada orang yang telah membuat pesanan tetapi belum mula mencetak bitcoin baru.

Harga bitcoin turun sebanyak 13 peratus pada hari Ahad, pada satu ketika mencapai sekitar $33,000 setiap satu-jauh di bawah paras tertinggi sepanjang masa lebih dari $64,000 lebih dari sebulan yang lalu. Mata wang kripto lain juga mengalami kerugian besar pada hujung minggu, dengan Ethereum turun sekitar 20 peratus dan Dogecoin turun sekitar 30 peratus pada malam Ahad.

Lihat juga:Bitcoin menjunam setelah China mengeluarkan larangan baru mengenai perdagangan cryptocurrency

Kerosakan kata laluan yang meluas menghilangkan nilai pasaran sekitar $1 trilion pada hari Rabu. Ia susulan langkah kerajaan China mengenakan sekatan baharu terhadap transaksi mata wang kripto. Bitcoin menjunam 30 peratus ke tahap terendah sejak akhir Januari, setelah turun menjadi sekitar $30,000. Ethereum jatuh lebih dari 40 peratus, sementara Dog turun sekitar 27 peratus.

Sebagai tambahan kepada kebimbangan mengenai turun naik pasaran kripto, jejak karbon besar yang dihasilkan oleh perlombongan kripto adalah masalah lain yang cuba ditangani oleh pihak berkuasa China.

China kini menyumbang hampir 70% perlombongan cryptocurrency global. Satu kajian yang baru-baru ini diterbitkan dalam jurnal saintifik Nature Communications menunjukkan bahawa penggunaan tenaga tahunan pelombong cryptocurrency China dijangka mencapai puncaknya pada tahun 2024, sekitar 297 terawatt-jam, yang lebih besar daripada jumlah penggunaan kuasa Itali pada tahun 2016.

Awal tahun ini, pemerintah di wilayah utara China yang kaya dengan arang batu, Inner Mongolia, memerintahkan untuk menghentikan pembinaan projek perlombongan cryptocurrency baru dan berjanji akan menutup semua tapak perlombongan yang ada. Dengan elektrik yang murah dan iklim yang sejuk dan kering, wilayah ini telah menarik sejumlah besar pelombong selama bertahun-tahun, menyumbang sekitar 8% dari kekuatan pengkomputeran perlombongan bitcoin global.

Pada hari Selasa, daerah itu mengumumkan hotline khusus untuk penduduk melaporkan jiran mereka yang disyaki sebagai pelombong cryptocurrency sebagai sebahagian daripada “pembersihan dan penutupan penuh” perniagaan yang menuntut tenaga.