Hubble Investment Huawei didaftarkan sebagai pengurus ekuiti swasta

Pada hari Rabu,Laman web Persatuan Industri Dana Pelaburan Sekuriti ChinaMenurut laporan, Hubble Technology Investment Co., Ltd., anak syarikat Huawei, telah menyelesaikan pendaftaran pengurus dana ekuiti swasta pada 14 Januari 2022. Hubble Investments kini dimiliki oleh pengurus dana ekuiti swasta dan modal teroka.

Selesai berkhidmat sebagai pengurus dana ekuiti swasta bermaksud bahawa Hubble Investment Huawei kini secara rasmi terlibat dalam industri dana ekuiti swasta dan akan mengeluarkan produk untuk mengumpulkan dana dari individu dan institusi.

Platform pertanyaan maklumat perniagaan Tianyancha.com menunjukkan bahawa Hubble Investment dimiliki sepenuhnya oleh Huawei Investment Holdings. Antaranya, Jawatankuasa Kesatuan Sekerja Huawei Investment Holding memegang 99.25% saham, dan pengasas Huawei Ren Zhengfei memegang 0.75% saham.

Hubble Investment telah bersedia untuk memasuki industri ekuiti swasta sejak akhir tahun lepas. Pada 5 November 2021, Hubble Investment membuat beberapa perubahan pada registrasinya dalam Pentadbiran Perniagaan. Pertama kali menukar namanya dari “Hubble Technology Investment Co., Ltd.” menjadi “Hubble Technology Venture Capital Co., Ltd.”, dan kemudian mengubah ruang lingkup perniagaannya menjadi perniagaan modal teroka, pengurusan dana pelaburan ekuiti swasta, dan perkhidmatan pengurusan dana modal teroka.

Sejak ditubuhkan pada tahun 2019, Hubble Investment telah berkomitmen untuk pembuatan cip, elektronik automotif, 5G dan perniagaan lain, yang semuanya merupakan sebahagian daripada perniagaan teras Huawei. Perniagaannya tertumpu dalam bidang semikonduktor litar bersepadu, yang melibatkan modal teroka seperti reka bentuk cip, EDA (Automasi Peralatan Elektronik), pembungkusan dan ujian, bahan dan peralatan semikonduktor.

Lihat juga:Huawei Hubble melabur dalam perkhidmatan sistem operasi IoTS Pembekal Shenzhen Kaihong

Sejak penubuhannya, Hubble telah melabur dalam 3Peak Incorporated, sebuah syarikat yang mengusahakan cip analog. Kemudian, syarikat itu melabur di Beihai Photonics, Haoda Electronics dan syarikat lain yang memfokuskan pada bahan, cip optoelektronik dan bidang lain.

Dari akhir tahun 2020 hingga 2021, Hubble melabur dalam Jiutongfang Microelectronics dan Leda Technology untuk menyelesaikan susun aturnya dalam bidang EDA.

Sejak itu, pelaburan Hubble telah beralih ke bidang peralatan semikonduktor, melabur dalam RSLaser Optoelectronics Technology, penyedia sistem sumber cahaya litografi, dan juga melabur dalam JFH Technology dan Jingtuo Semiconductor. Hubble juga menggunakan bahan mentah semikonduktor, melabur di Beno Electronics dan Suzhou Ginette, dan melabur dalam syarikat cip frekuensi radio Radrock.