Huawei membentuk kumpulan ketiga “legion”

Menurut sumber dalaman, syarikat telekomunikasi dan elektronik China, Huawei mengadakan mesyuarat sulung pada 26 Mei untukMembentuk kumpulan ketiga pasukan komprehensifnya, atau “legion”.Eksekutif korporat seperti Ren Zhengfei dan Meng Wanzhou menghadiri mesyuarat tersebut.

Pada pertemuan itu, pengasas Huawei, Ren Zhengfei mengumumkan penubuhan sejumlah unit perniagaan baru, termasuk Legion Tenaga Tapak, Legion Kewangan Digital, Legion Visi Mesin, Jabatan Sistem Kemudahan Awam, dan Jabatan Sistem Digital Pembuatan.

Ren Zhengfei berkata pada persidangan itu: “Legiun ini harus memperhatikan penerokaan dan pembentukan model perniagaan masing-masing. Legiun ini adalah organisasi yang mampu, dan pasaran dan perkhidmatannya global. Kita mesti membina sistem perkongsian simbiosis dan menang-menang dan mengambil bahagian dalam puluhan juta. Rakan kongsi, melayani puluhan juta industri.”

Konsep organisasi HUAWEI Corps diilhamkan oleh Google. Pada bulan April 2022, di Persidangan Penganalisis Global Huawei, Hu Houkun, ketua berputar Huawei, mengatakan bahawa melalui model organisasi dan operasi baru “Legion”, Huawei telah memendekkan rantaian pengurusan secara menegak, yang membolehkan pengembangan produk untuk memenuhi keperluan pelanggan dengan lebih baik; Secara mendatar, bantu Huawei mengintegrasikan sumber dengan cepat, mengenal pasti senario perniagaan utama, mengintegrasikan produk dan kemampuan Huawei dan rakan kongsi, dan membentuk penyelesaian yang disasarkan.

Lihat juga:Eksekutif Huawei dan Xiaopeng menyatakan pandangan mereka mengenai pembangunan kenderaan elektrik

Dalam enam bulan terakhir, Huawei telah membentuk 15 kor yang disebut (jüntuán), meliputi lombong arang batu, lebuh raya pintar, pelabuhan kastam, fotovoltaik pintar, tenaga pusat data, digitalisasi kuasa, urusan kerajaan dalam talian dan luar talian, trek lapangan terbang, dan media interaktif., Kesihatan sukan, teras paparan baru, taman, rangkaian kawasan luas, pangkalan pusat data dan industri laman digital.

Lihat juga:Ketua Pegawai Eksekutif Ren Zhengfei menghadiri mesyuarat perdana Huawei Corps: memenangi pertempuran membawa kedamaian