Huawei dan AITO M7 berganding bahu, sekali lagi mengingatkan orang ramai tentang impian Apple yang belum direalisasikan

Pada 4 Julai, AITO, jenama kereta pintar yang disokong oleh Huawei, melancarkan model keduanya, M7, hanya tiga bulan selepas AITO mula menyampaikan model pertamanya, M5. Kemajuan pesat ini jelas menyoroti cita-cita jenama kenderaan tenaga baru untuk mencapai kemasyhuran di pasaran SUV mewah sederhana dan besar.

M5, yang dilancarkan pada akhir tahun lalu, telah menghantar lebih dari 18,000 kenderaan sejak dihantar pada bulan Mac. Pendahulu M7 mencatatkan lebih 10,000 pra-pesanan pada bulan Jun. Berbanding dengan hari-hari awal syarikat kereta elektrik China Neo, Xiaopeng dan Li Motors, jenama kereta dorong nampaknya lebih maju.

Apa yang meyakinkan, dalam satu acara pada 4 Julai lalu, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Huawei Consumer BG, Richard Yu menyifatkan AITO sebagai jenama kereta elektrik pintar yang berkembang pesat. Pada acara itu, M7 dilancarkan bersama dengan rangkaian produk baru dari kumpulan teknologi China, mulai dari telefon pintar dan jam tangan pintar hingga sistem rumah pintar.

AITO M7 (Kredit gambar: AITO)

Pasaran kereta pintar kini terkenal dengan persaingan yang sengit. Boleh dikatakan untuk melabuhkan bayi baru lahir seperti AITO di Laut Merah, produk yang cukup menarik perlu disediakan. Angka penghantaran dan penjualan M5 tidak diragukan lagi menggambarkan kejayaan awal Aito.

AITO, di mana Huawei bekerjasama dengan jenama Chongqing Sokang, Seres, telah menarik banyak perhatian sejak penubuhannya, berkat penyelesaian perisian dan perkakasan Huawei dan rangkaian penjualan yang kuat.

M7, yang dilengkapi dengan sistem kokpit pintar HarmonyOS yang dikembangkan sendiri oleh Huawei, dianggap sebagai contoh khas niat Huawei untuk mentakrifkan semula kenderaan elektrik.

Semasa Pameran Auto Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area tahun ini, Yu, Ketua Pegawai Eksekutif Huawei Smart Car Solutions BU, mengatakan bahawa M7 bertujuan untuk mengatasi SUV besar premium lebih dari $150,000 dari segi keselesaan dan pengalaman pintar.

Oleh kerana pengguna semakin melihat kereta sebagai pendorong keperibadian, trend memaksimumkan kecerdasan menjadi faktor penting di sebalik keputusan pembelian kereta pengguna.

Huawei jelas tahu di mana kunci keputusan pembelian akhir. M7 adalah SUV yang luas dengan konfigurasi tempat duduk 2-2-2 yang sesuai untuk keluarga besar. Sebagai tanda tumpuan pengguna, baris kedua model mempunyai tetapan tidur graviti sifar.

Penguraian fungsi M7 lebih menggambarkan sifat magnetnya.

Tidak seperti banyak kereta pintar yang secara langsung menambahkan perisian navigasi mudah alih ke sistem kokpit dan membenarkan sedikit penyesuaian, M7 menampilkan platform kokpit pintar HarmonyOS yang secara khusus mengoptimumkan peta pintar dan pengalaman navigasi berdasarkan peta petal.

Peta Petal sangat popular di kalangan pengguna M5, dengan kadar penggunaan bulanan 93.1%, yang jauh lebih tinggi daripada perkhidmatan peta kereta lain. Ini adalah pengganti berkesan untuk perkhidmatan navigasi telefon pintar.

Sekiranya sistem telefon pintar dan kokpit pengguna log masuk ke akaun Huawei yang sama, pengguna dapat menghidupkan navigasi telefon bimbit sebelum menaiki kereta, dan perkhidmatan navigasi telefon bimbit akan diselaraskan secara automatik dalam sistem pengkomputeran dalam kereta untuk memandu pengguna ke destinasi mereka.

Sebagai sebahagian daripada usaha untuk memastikan kedudukan yang tepat, Petal Maps menggabungkan modul GNSS dengan algoritma pemadanan bayangan dalam pemandangan bandar untuk menentukan kenderaan di kawasan yang dibina dengan baik. Di samping itu, Peta Petal mengintegrasikan fungsi menaip suara dan pengecaman suara, yang membolehkan operasi seperti mencari destinasi, memilih tempat dan laluan, dan menambahkan tempat untuk dilalui dalam perjalanan untuk benar-benar mencapai navigasi bebas tangan.

M7 juga dilengkapi dengan bunyi kereta yang mengagumkan, terus menggunakan sistem bunyi Huawei yang mendapat pujian tinggi pada M5. Tetapan audionya merangkumi 19 pembesar suara. Selain itu, Huawei juga menjalin kerjasama dengan syarikat rakaman terkemuka dunia dan platform video utama yang akan memenuhi permintaan pengguna untuk kandungan premium.

(Kredit gambar: AITO)

Yang paling penting, M7 adalah lambang usaha Huawei untuk mendorong ekosistem yang disatukan, dengan akaun Huawei berfungsi sebagai pas masuk ke semua gadgetnya. M7 menyokong desktop super HarmonyOS untuk pertama kalinya, menarik pengguna ke aplikasi mudah alih yang dipaparkan pada paparan kereta.

Menariknya, ciri pengecaman wajah HarmonyOS Cockpit mampu bertukar antara akaun apabila pengguna berbeza yang juga pengguna telefon bimbit Huawei HarmonyOS. Pengguna yang tidak ditandatangani secara automatik akan mencetuskan mod pelawat.

Lihat juga:AITO M7 dilancarkan, penghantaran bermula Ogos

Pendek kata, pelancaran M7 memberi gambaran bahawa kehebatan teknologi Huawei membuka jalan untuk menceburi bidang automotif. Dengan kereta yang ditakdirkan untuk berkembang menjadi kereta pintar, kemampuan untuk memaksimumkan interaksi manusia-kereta daripada membuat sendiri menjadi lebih menonjol dalam penilaian kesediaan kereta. Ini adalah sesuatu yang telah terbukti baik oleh Huawei, dan Apple belum menunjukkan ototnya.

Selama bertahun-tahun, gembar-gembur kereta Apple sering menjadi tajuk utama, namun, walaupun populariti lama dan semakin meningkat dari barisan iPhone ikoniknya, kereta berjenama Apple tetap sukar difahami.

Elon Musk mengesahkan pada akhir tahun 2020 bahawa dia telah menghubungi Ketua Pegawai Eksekutif Apple Tim Cook mengenai penjualan Tesla semasa krisis Model 3, tetapi Cook bahkan tidak mahu mengadakan pertemuan.

Kekurangan minat untuk membeli Tesla pada masa itu jelas melucutkan jalan pintas Apple untuk memenangi kejuaraan kereta elektrik.

Dalam tweet pada pertengahan Mac, Guo Mingchi, suara Apple yang paling banyak dikutip mengenai semua perkara, menulis, “Pasukan projek Apple Car telah dibubarkan untuk beberapa waktu. Penyusunan semula dalam tiga hingga enam bulan ke depan diperlukan untuk mencapai matlamat pengeluaran besar-besaran pada tahun 2025”.

Sekiranya demikian, Apple Motors akan memulakan pengeluaran besar-besaran sekurang-kurangnya satu dekad yang lalu, berikutan desas-desus bahawa pembuat iPhone sedang mengusahakan teknologi automotif.

Mengapa begitu sukar bagi Apple, di mata peminat teknologi global, untuk merumuskan projek automotifnya? Sebilangan orang secara khusus berpendapat bahawa kekuatan luar biasa Apple dalam pengurusan rantaian bekalan, menjadikannya raja telefon pintar global, terutama dari segi pendapatan, sebenarnya merumitkan peralihannya ke kemasyhuran automotif, yang jauh lebih kompleks daripada telefon bimbit. Kawalan ketat Apple terhadap rantaian bekalan global adalah kunci kejayaan elektroniknya, tetapi ia tidak akan ditiru dengan mudah dalam rancangan automotif.

Peta jalan panjang untuk projek kereta Apple-kerugian pembuat iPhone di era kereta pintar-jelas merupakan keuntungan bagi pesaing teknologinya, seperti yang ditunjukkan oleh kemasyhuran Huawei yang pesat di dunia automotif.